Allergiások figyelem! Támadnak a pollenek!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / yanadjana
A virágporokra allergiás tünetekkel reagálóknak elég kemény időszak következik, ugyanis egyre nagyobb a koncentrációja ezen anyagoknak a levegőben. Pest megyében a kőris és a tölgy van csúcson.

A közvetkező napokban a tölgy, a platán és a kőris pollenkoncentrációja országosan a közepes tartományban várható, a tölgyé helyenként elérheti a magas szintet, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentésében.

A nyír virágpora jellemzően alacsony-közepes, a ciprus- és tiszafafélék, a fűz, a juhar, valamint a gyertyán pollenje alacsony koncentrációban lehet jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, helyenként magas szintet érhet el, míg a dió, a bükk, valamint a vadgesztenye virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen.

A pázsitfűfélék pollenszemei országszerte jelen vannak a levegőben, koncentrációjuk a következő napokban egyre több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A pázsitfűfélék pollenjére érzékenyek készüljenek fel a várható tünetek megjelenésére és még azok megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszeres kezelést.

Továbbra is jelen van a „nyárfaszösz” a levegőben, melyet a nyárfa magjai, valamint azok szél által történő szállítását elősegítő repítőszőrök alkotnak. A közhiedelemmel ellentétben a repítőszőr nem allergén. Ebben az időszakban az allergiás tüneteket elsősorban a most virágzó tavaszi fák – közülük is legfőképpen a nyír és a platán –, illetve a pázsitfűfélék pollenszemei válthatják ki.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony, bár esetenként elérheti a közepes szintet.

A Budapest – Pest megyében található mérőállomásokon mért pollenterhelés 2020. április 27-május 3. között – forrás: NNK

 

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)