Megjelentek az új háziorvosi praxisokra kiírt pályázatok

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
A lakosságszám növekedésével Dunaharaszti háziorvosaira egyre több feladat hárul. Minden felnőtteket ellátó doktor betegszáma már 2 ezer fölött jár, ezt pedig a jelenlegi egészségügyi finanszírozási rendszer nem jutalmazza.

Bizonyos betegszám felett ugyanis kevesebb kártyapénz jár a doktoroknak. Ennek az intézkedésnek az a célja, hogy egy-egy betegre több idő jusson. Ám a doktoroknak kötelezettsége is ellátni a betegeiket, így gyakran kénytelenek bevállalni, hogy több munkával kevesebbet keresnek. Erről egy még tavaly év végén beszélgettünk Dr. Bereczki Péterrel, Dunaharaszti alpolgármesterével. A vele készült interjút itt olvashatja el. A 9. felnőtt háziorvosi körzetet még 2017-ben hozta létre az önkormányzat, most a 10.-en van a sor. A gyermekorvosi körzetekben hasonló a helyzet, ott most a 4.-et hirdette meg a város.

A két praxisra szóló pályázati felhívás, mely a város honlapján jelent meg, itt és itt érhető el.

A pályázatokat május 15-ig lehet benyújtani, és a doktorok július 1-ével kezdenek dolgozni.

Ők, régi kollégáikkal együtt már a város új háziorvosi rendelő központjában várják majd a betegeiket. Az önkormányzat korábbi közlése szerint a beruházással a koronavírus-járvány ellenére sem csúsznak, tartják az ütemtervet. Erről itt olvashat.