December 1. az AIDS elleni küzdelem világnapja

//Tóth Gábor
hiv_vilagnap_freepik_20191201

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Az AIDS-et 1981. december 1-jétől jegyzik, mint különálló betegséget. Fontos tudni, hogy a HIV fertőzés nem egyenlő az AIDS tünetegyüttessel és nagy hiba azt hinni, hogy csupán a meleg társadalmat érinti, sőt. Ma a Lánchíd piros színű világítást kap, a világnap tiszteletére.

A humán immundeficiencia-vírus vagy rövidítve HIV a retrovírusok közé tartozó két faj (HIV-1 és HIV-2) összefoglaló neve. A HIV-fertőzés okozza az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) betegséget.

Ma már olyan gyógyszeres terápiák léteznek, amelyek nem engedik, hogy a HIV fertőzött személyekben kialakuljon az AIDS. Tehát az érintettek teljesen hétköznapi életet élhetnek, sőt a fertőzést sem adják tovább, mert bár a szervezet sejtjeiben a kórokozó genomja, azaz genetikai kódja ott marad, de a terápiának köszönhetően a vírust nem állítja elő.

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is tűszúrásos balesetek kapcsán. Vérkészítménnyel való átvitelének esélye a szigorú ellenőrzések és a kórokozók megsemmisítését célzó többlépcsős eljárások miatt ma már igen kicsi. Átterjedhet a fertőzés anyáról gyermekére, főképp szülés közben, valamint az anyatejjel történhet, ritkán a méhlepényen át a terhesség alatt.

A fertőzés ellen a legjobb védekezés a megelőzés! Azaz kerülni kell a gyakori szexuális partner váltást. Nem tartós kapcsolatban a szexuális érintkezéskor használjon óvszert, vagy követelje ezt meg partnerétől. Csak egyszer használatos tűt szabad használni, bármilyen körülmény között. Az egészségügyben folyamatos a szűrés.

Ha úgy érzi, hogy kerülhetett olyan helyzetbe, amelyben megfertőződhetett, akkor érdemes elmenni egy szűrésre. Ez vérvétellel történik. Mivel a kórokozó ellen termelt úgynevezett ellenagyagokat vizsgálja a teszt, így a fertőzés után a legérzékenyebb eljárások is leghamarabb 3-4 héttel képesek azt kimutatni.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy ma Magyarországon nagyjából 2500 ember tudja magáról, hogy fertőzött, ők biztonságban vannak és másra sem jelentenek veszélyt. Viszont kb. 3000 – 4000 olyan ember lehet, aki nem ment el szűrésre és nincs tisztában az állapotával, azzal, hogy vírus hordozó. Ők így tovább adhatják a kórokozót.

 

Budapesten az alábbi helyeken végeznek HIV szűrést:

Országos Epidemiológiai Központ
Cím: Budapest, Albert Flórián út (régi Gyáli út) 2-6.

Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika Országos STD Centrum
Cím: 1085 Budapest, Mária u. 41. magasföldszint az udvarról

Dél Pesti Centrum Kórház – Szent László Kórház HIV/AIDS Ambulancia
Cím: Budapest, Albert Flórián út (régi Gyáli út) 5-7.

Fővárosi Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, Laboratóriumi Osztály
Cím: Budapest, Váci út 174.

Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat Bőr és Nemibeteg Gondozó
Cím: Budapest VIII.kerület, Auróra u. 22-28. 6.em. 619-es szoba

INTERLAB Orvosi-kémiai és Diagnosztikai laboratórium
Cím: Budapest, Hungária körút 70.

Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat
Cím: Budapest, Karolina u. 35/B.

Synlab Laboratórium
Cím: Budapest, Váci út 144-150. Váci Corner

Belvárosi Orvosi Centrum
Cím: Budapest, 1053. Ferenciek tere 7-8. II. emelet.

Tamási Béla bőrgyógyászat & nemi gyógyászat
Cím: 1085 Budapest, Üllői út 2-4.

 

(via: web beteg, hatter.hu)