A Napfényes nénik és bácsik újra pályáznak, szurkoljunk nekik!

//Galó Anita
Kalocsai kirakós, fotó: dho
Az aktív közösségi élet, a tanulás nem korhoz kötött. Jó csapatban 70 év felett is lehet új készségeket elsajátítani és új célokat kitűzni.

A Napfény Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület 23 éve létezik. Szabadidős tánccsoportként kezdték működésüket, sikerüket megszámlálhatatlan sok fellépés és nyugdíjasoknak szervezett ki-mit tud-okon bezsebelt eredmény bizonyítja. A jelmezeket és fellépőruhákat szintén saját maguk készítik, ezért erre alapozva egy évvel ezelőtt beindították a délutáni kézimunka szakkörüket is.

Diószegi Miklósné Marika, fotó: dho

Diószegi Miklósné Marika 3 éve a csoport vezetője, a hajtómotorja. Neki jutott eszébe, hogy a népi kézművességet jobban elmélyítsék, vegyenek részt egy 5 napos hagyományőrző alkotó kiránduláson Kalocsán. Itt további ismeretekkel gazdagodhat tudásuk és közös élményeiket is gazdagíthatják. Azért, hogy anyagi terhet ne okozzon a csoport idős, nyugdíjas tagjainak, Marika, így a 70-en túl belevágott, hogy megismerje a pályázatokban rejlő lehetőségeket. És aki keres, az talál! A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán elnyerték a programhoz szükséges pénzt. A beszámolóikat olvasva egy nagyon eredményes szakmai kiránduláson vettek részt. A megszerzett tudást pedig szívesen adják át a városunkban lakó magyar néphagyományok iránt érdeklődőknek. És itt nincs vége, mert idén is szeretnének pályázni, menni, tudást szerezni és azt hazahozni.

Egy kis kalocsai, fotó: dho
(dho)