Könyv egy haraszti sváb gyermekkorról

//Tóth Gábor
Kettererné Bauer Mónika – Rozmaring-gyermekkor / Rosmarin-Kindheit című könyvének bemutatója a Dunaharaszti Városi Könyvtárban. fotó: dho
Zsúfolásig megtelt a városi könyvtár Kettererné Bauer Mónika – Rozmaring-gyermekkor / Rosmarin-Kindheit című könyvének bemutatóján. A kötetet, amely magyarul és németül is olvasható Karádi Boglárka fordította.

A szerző ajánlotta az olvasók figyelmébe a könyvet az eseményen. A lapokon saját gyermekkorának élményei elevenednek meg. Azok a napok, amelyeket nagyszüleinél töltött Dunaharasztin. Élmények, ízek, illatok, érintések jelennek meg a rövidke történetekben. A friss kenyér serclijének csábítása, Haraszti egykori utcáinak hangulata, az itt élők szavai, ételei mind-mind ott lapulnak a könyvben. A harmonika szóval és gyerekek felolvasásával kísért könyvbemutató jól szemléltette a könyv tartalmát. Hiszen abban a gyermekkor mára mesévé nemesedett történetein kívül a haraszti zenészek, mulatságok, sőt esküvők hagyományai is olvashatóak. Igazi sváb identitástudattal átitatott kiadvány ez, amely ajándékként még néhány, helyi, ünnepi recepttel is megörvendezteti az olvasót.

(dho)