Április 2 – az autizmus világnapja

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / sewcream
Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados mellett előfordulhat.

A felvezetőben olvasható definíció elég hivatalos, az érintettek és családjuk persze egészen másként, képletesebben írná le. A szakértők hozzáteszik, hogy az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik. Hazánkban közel 150.000 embert érinti az autizmus.

Szerte az országban szerveznek ma úgynevezett kék sétákat, amelyekkel az autizmussal élők helyzetére hívják fel a figyelmet. Dunaharasztin a Mozaik Egyesület rendezi meg az eseményt. Erről alábbi cikkünkben írtunk.

Séta az autizmussal élőkért Dunaharasztin

Fontos tudni, hogy az autista emberek másképp érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz – hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó. Egy enyhén autista ember talán maga sem tudja magáról, hogy ő is érintett – míg a spektrum másik végén olyan súlyos eseteket találunk, akik folyamatos felügyeletre szorulnak, mert önveszélyesek is lehetnek, írja az eszii.hu.