Összegyűlt a támogatás, már túl is van a nagy műtéteken a dunaharaszti kisfiú

//Berényi Attila
marcell-remenye_freepik_pvproductions_20220308

Képünk illusztráció. forrás: freepik / pvproductions

Még az év elején számoltunk be a hároméves Marci történetéről. A kissrác nagy küzdő, de anyukája sem ismer lehetetlent. Egy ritka fejlődési rendellenesség miatt a kisfiú egyik lába rövidebb volt a másiknál és nagy baj volt az egyik bokájával is. Rengeteg pénz kellett ahhoz, hogy megműtsék külföldön.

A Fibular Hemimelia egy ritka születési rendellenesség. Marci jobb lába 11 centivel rövidebb volt a másiknál, szárkapocscsontja teljesen hiányzik, és azon a lábán csak négy lábujja van. A beteg végtag állapota egyre romlott, hiszen ahogy nőtt a kicsi, úgy terhelte egyre nagyobb súllyal. Félő volt, hogy mivel bokaízületei nem fejlődtek ki rendesen, így később majd nem tud járni. Közben ikertestvére Máté teljesen egészséges.

Egy speciális műtétsorozat kellett ahhoz, hogy a folyamat visszafordítható legyen. Ezt egy Lengyelországban dolgozó amerikai orvos és csapata tudta véghez vinni. A beavatkozás 50 millió forintba került. Az óriási összeget a lehetetlen nem ismerő anyuka szedte össze a jótékony emberek, közösségek, cégek segítségével. Erre jött létre a Marcell Reménye Alapítvány.

Nagyon sokan segítettek, voltak magánszemélyek, akik adományoztak, jótékonysági akciót szervezett a TrollFoci, egy holland cég is segített és Dunaharaszti Önkormányzata is adott pénzt, sőt külön misét szerveztek a katolikus templomban, ahol a perselypénz került a Marcell Reménye Alapítvány számlájára.

Az anyuka és két gyermeke február 6-án érkezett meg Varsóba. Itt egy lakást béreltek ki, mert 8 hónapig Marcinak különböző kezeléseken kell reszt vennie. Ráadásul ott élni olcsóbb, mint utazgatni, és egy fekvőgipszes kisfiúval ez egyébként sem lenne egyszerű. Február 16-án hajtották végre a 3,5 órás műtétet, amelyen részt vehetett Marci magyar kezelőorvosa is. A doktor így új tapasztalatokat szervezhetett, aminek köszönhetően idehaza is kamatoztathatja az ott szerzett tudását, derül ki a Marcell anyukája vezette alapítvány közösségi oldalán megjelent beszámolókból.

A kisfiú február 18-án hagyhatta el a kórházat, és térhetett haza varsói, ideiglenes otthonába. Hetekig nem állhat a lábára, ami egy örökmozgó kissrác esetében nem egyszerű feladat, főleg az anyukának, hogy féken tartsa őt.

Jó hír, hogy a specialista doktor a kisfiú másik lábát is megműtötte, mert némi fejlődési rendellenességet tapasztalt nála.

(dho)