Civil misszió – adományátadó Dunaharasztin

//Berényi Attila
A Bárka alapítvány lakói, Pócs Nikoletta és Hetesi Ferenc átveszik a befőzőautomatát Heizler Norberttől, a CÖF-CÖKA országos koordinátorától. fotó: dho
Immár 2016 óta létezik az a civil misszió, amelyben a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége a helyi közösségek támogatását tűzte ki célul többek között az étkeztetés segítésén keresztül. Most Dunaharasztin 3 szervezet kapott támogatásként befőzőautomatákat és gyümölcsaszalókat.

A Laffert kúriában rendezett átadón olyan praktikus és egyébként négyértékű berendezéseket adtak át az adományozók, amelyeket a mindennapi életben tudnak felhasználni a szervezetek.

A Bárka Alapítvány egy aszalóberendezést, valamint egy befőzőautomatát kapott ivólé készítő betéttel.
A Dunaharaszti Területi Gondozási Központ két befőzőautomatát kapott, az egyiket ivólé készítő betéttel, a másikat lekvár előállítására alkalmas eszközzel kiegészítve.
A 647. számú Tomor Pál cserkészcsapat befőzőautomatát kapott, lekvárkészítő betéttel.
Minden szervezet kapott az Ízig varázs című kiadványból is!

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke az átadó ünnepségen felhívta a figyelmet, hogy ezek a berendezések túl azon, hogy lehetőséget adnak kisközösségeknek az együtt munkálkodásra, a helyi termelőket is segítik, hiszen fő cél az, hogy a helyben megtermelt alapanyagot dolgozzák fel az eszközök segítségével.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora elmondta, hogy a támogatók segítségével megvásárolt és most átadott gépek mellett az Ízig Varázs receptgyűjteményt is oda ajándékozzák a szervezeteknek. Ebben évszakonként vannak összegyűjtve az ételek, hogy mindig friss alapanyagot dolgozzanak fel, és így az bekerüljön a közétkeztetésbe. Ezen ételek egy részének elkészítéséhez segítséget nyújtanak az adományozott kisközösségekben a most átadott készülékek is. Az őszi időszakban 250 berendezést osztanak ki civil szervezeteknek, alapítványoknak, önkormányzatoknak, nagycsaládoknak vagy őstermelőknek. Ezek a gépek egyébként tartósítószer mentesen adnak lehetőséget a gyümölcsök feldolgozására. Heizler Norbert egyben felhívta a civil szervezetek figyelmét, hogy 2021. október 4-én indul a Nemzeti Együttműködési Alap új pályázata, amely kifejezetten ezeknek a szervezeteknek szól.

Pánczél Károly, a térség parlamenti képviselője elmondta, hogy a most támogatott szervezeteket a települési önkormányzatok bevonásával választották ki, hiszen helyben tudják azt, hogy ilyen segítségre melyik közösségnek van a leginkább szüksége, vagy hol tudják azt a legjobban hasznosítani. A honatya hangsúlyozta, hogy a közösségépítés egy-egy ilyen akció lényege. Ez pedig különösen most, a járvány miatti bezártságot követő, az élet újraindítását serkentő időszakban rendkívül fontos.

dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere elmondta, hogy városunkban nagy hagyománya van az önszerveződő közösségek támogatásának. Az önkormányzat ugyanis nem kizárólag a jogi formába szerveződő civileket, hanem azokat a közösségeket is segíti, amelyek valamilyen közös ügy, vagy akár program mentén jönnek létre. Úgy választották ki a támogatásra a három haraszti szervezetet, hogy funkciójában ezek az eszközök a leginkább hasznosak legyenek.

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége koordinálta akciót a Szerencsejáték Zrt. mellett számtalan magánadományozó is támogatta.

(dho)