Dunaharasztin is postaládákba költöztek a cinegék

//Berényi Attila
cinke-postalada_olvasoi-kep1_20210509

Éhes kis cinegék egy dunaharaszti család postaládájában. kép: olvasói fotó

Egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy a széncinegék a postaládákat választják fészkelőhelyül. Dunaharasztin is egyre többen tapasztalják ezt. Ezek a madarak védelemre szorulnak. Akár két vagy több fészekaljat is felnevelnek évente.

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ és a mesterséges odúkban is szívesen fészkel, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Egyre több dunaharaszti család jelzi, hogy náluk is megjelentek a kis szárnyasok. A postaládákat azért kedvelik ezek a szárnyasok, mert méretében nagyon hasonlóak a kis szekrénykék a természetes esetekben általuk elfoglalt odúkhoz. A cinegék szempontjából a családi házas környezetben, a kerítésen, a madarak számára is jól láthatóan elhelyezett postaládák országos hálózata valójában a legnagyobb számban kihelyezett mesterségesodú-típusnak is tekinthető.

Ha azt látja, hogy ki-be röpköd a kismadár az Ön ládájába, akkor ott már fészek lehet. Védje meg őket, ami nem is nagy macera, és ha kirepültek a kismadarak visszakapja a levélszekrényt. Ráadásul nagy élmény megfigyelni a természet csodáját így, testközelből. A cikk a videó után folytatódik.

Ilyenkor írja rá a postaládára, hogy abba a postás ne dobjon levelet, mert abban fészkelő madarak vannak. Dunaharaszti tapasztalat, hogy a postások rendkívül együttműködőek ebben. Így a küldeményeket értesítőket ilyen esetben, egy pót ládába vagy akár egy kifüggesztett nejlonzacskóba teszik, feltéve, ha Ön azt előtte kihelyezte. Ez akár közvetlenül a láda mellett is lehet fél méterrel. A cikk a kép után folytatódik.

kép: olvasói fotó

A fészkelőhellyé alakult postaládát ne nagyon nyitogassa, nehogy kárt tegyen a fészekben és a tojásokban vagy a madárkákban. Bár bekukkantani szabad, de arra ügyeljen, hogy ne rémissze meg a madárcsaládot. A kéretlen albérlő, szárnyas család nagyjából egy hónapig éldegél a postaládában, de később még visszatérhet költeni. Ám ha azt szeretné, hogy máshol fészkeljenek a későbbiekben, akkor helyezzen ki a közelben egy műodút és cserélje postaládáját egy olyanra, amelynek levélbedobó lengő ajtaja van.

(Magyar Madártani Egyesület, dho)