Tanárhiány: változó a helyzet Dunaharaszti iskoláiban

//Berényi Attila
tankonyvek_MTI_MatheZoltan_230828

Tankönyvek a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában 2023. augusztus 28-án. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: augusztus elején kezdődött meg 13 millió tankönyv kiszállítása mintegy 4200 iskolába. Azok az iskolák, amelyek a múlt hétre kérték a tankkönyveket, már megkapták. Az erre a hétre kért tankönyvek is rendben megérkeznek. fotó: MTI / Máthé Zoltán

Országosan sokat lehet hallani arról, hogy nagyon kevés a pedagógus, sőt tovább fogyatkozik az eddigi létszám. Másként látja ezt a képet a pedagógus társadalom, de más képet lát a kormányzat is. Megnéztük, hogy Dunaharasztin mi a helyzet.

Az iskolákban már ott vannak a tankönyvek, csak a diákokra várnak. Dunaharasztin 3 általános iskola (Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola, Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola) működik, míg egy középiskola, a Baktay Ervin Gimnázium várja a tanulókat péntektől. Mindegyik intézmény jóhírű mind a szakmában, mind a szülők körében.

Cikkünkben szándékosan nem fogjuk intézményre lebontva közölni a kapott adatokat, hiszen egy általános kép kialakítása volt a célunk.

A Közszolgálati Állásportál adatai szerint 2023. augusztusának első napjaiban összesen 29 pedagógus állásra kerestek jelentkezőt.

Az intézményvezetőkkel beszélgetve az derült ki, hogy rendkívül változó a kép a betöltetlen tanári pozíciókat illetően. Nagyjából 60-70 munkatársból áll mindegyik suli gárdája. Van olyan intézmény, ahol eddig is 15 fővel voltak kevesebben a múlt tanév végén, de már azóta is volt, aki távozott tőlük. Egy másik intézményben közben mindössze 3 fős a tanárhiány jelenleg.

Az ígéret szerint a gyerekek sehol sem érzik majd hátrányát annak, hogy néhol vannak üres pedagógus álláshelyek. Helyettesítésekkel, túlórával oldják meg az intézmények, hogy zavartalan legyen a tanévkezdés.

A 2023/24-es tanév első napja most pénteken, azaz 2023. szeptember 1-én lesz.

(dho)