Nepomuki Szent János napja van

//Tóth Gábor
nepomuki-szt-janos_dho_20220516

Nepomuki Szent János szobra Dunaharasztin. fotó: dho

Ő a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Dunaharaszti legrégebbi köztéri szobra őt ábrázolja.

Nepomuki János valamikor 1340 és 1350 között született, a csehországi Pomuk (ma Nepomuk) városkában, Plzeň (németül Pilsen) közelében – emlékeztet a wikipédia. IV. Vencel cseh és német-római király politikai és magánügyek miatt megharagudott az érseki helynökre. Nepomuki János a királyné gyóntatója volt és nem volt hajlandó megszegni a titoktartásra tett esküjét, még a nagyhatalmú, de féltékeny férj nyomására sem. Az uralkodó 1393-ban elfogatta és megkínoztatta Jánost, végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra.

A 18. sz.-ban a barokk korban szentté avatottak közül a legtöbb új templomot az ő tiszteletére szentelték. Igen rövid idő alatt népszerűvé vált. Papi ruhában, vállán hermelinpalásttal, fején birétummal, karján feszülettel ábrázolják. Ünnepéhez Pest-Budán, Ercsiben, Dunaharasztin, Baján, Mohácson vízi körmenet tartozik.

A Haraszti Sváb Fiatalok Egyesülete, valamint a Dunaharaszti Sváb Tájház szervezésében 2022 május 22-én, vasárnap rendezi meg hagyományos Nepomuki Szent János ünnepét, német nyelvű szentmisével és a folyóparton gyertyaúsztatással.

Nepomuki Szent János, több mint 300 éves szobra Dunaharasztin a Szent István templom mellett áll.

(wikipédia, dho)