„Magyarország a nyugathoz tartozzon és ne a kelethez” – Márki-Zay Péter Dunaharasztin

//Berényi Attila
Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt (b) és Jánosi-Lesi Ágota, ellenzéki parlamenti képviselő-jelölt. fotó: dho
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel tartott kampány programot Dunaharasztin az „Egységben Magyarországért” ellenzéki tömörülés.

A „Legyen Magyarország mindannyiunké!” című rendezvényt a Baktay téren tartották meg. Donáth Anna a Momentum Európai Parlamenti képviselője azt mondta, hogy nagyon fontos, beszélgessenek egymással az emberek.

Donáth Anna, EP-képviselő (Momentum) fotó: dho

„A cél az, hogy létrehozzuk mindenki Magyarországát. Ehhez viszont egymás szemébe kell nézni, egymás kezét meg kell fogni, és meg kell hallani a másikat. Akkor is, ha nem értünk vele egyet.”

Czuczu Tamás a DK képviselő-jelölt (országos lista). fotó: dho

Czuczu Tamás a DK képviselő-jelöltje (országos lista), aki egyben a Budapesti XV. kerület cigány önkormányzatának elnöke is, úgy fogalmazott, hogy

„… a gyűlöletpolitika ellen kell szavazni, amely nem csak a cigányokat érinti, hanem mindenkit Magyarországon.”

Jánosi-Lesi Ágota (b), ellenzéki parlamenti képviselő-jelölt és Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt . fotó: dho

Jánosi-Lesi Ágota (DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd, JOBBIK) a Pest megye 11-es választókerületének országgyűlési képviselő-jelöltje úgy fogalmazott, hogy

„… a szeretet nem gyengeség, a szeretet erő! Mi olyan országot akarunk, ahol nem esünk egymásnak.”

Orbán Viktort idézve azt mondta, hogy a mostani választáson mindenki vigyen magával még egy embert!

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés a lopást akarja folytatni. Álláspontja szerint, ha az általa vezetett tömörülés nyer, akkor akár egy magánegészségügyi vizsgálat is lehet ingyenes, ha azt az állami egészségügyben nem tudják éppen elvégezni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy hipermarket pénztárosa többet keressen, mint egy tanár. Álláspontja szerint

„Magyarországot egy olcsó bérrabszolga-teleppé tette a Fidesz!… Orbán Viktor Magyarországot egy ereszen leereszkedő országgá tette.”

Kijelentette, hogy a gyermekvédelminek nevezett törvényt azonnal el fogják törölni a választások után. Megfogalmazása szerint csak a NATO védi meg hazánkat.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. fotó: dho

„Mi azt szeretnénk, ha Magyarország nem úgy csatlakozna Európához, hogy a mi fiataljaink elhagyják az országot és elmennek Európába, hanem úgy, hogy Európa jön ide!”

Megfogalmazása szerint a Keleti nyitás politikája csúfos csődöt mondott, és hazánknak nyugaton van a helye. Véleménye szerint Magyarország problémáira az euró bevezetése a megoldás. Úgy vélekedett, hogy ma hazánk az Európai Unió legszegényebb országa. Beszédében a miniszterelnök-jelölt a kormányzat sajtóra gyakorolt befolyását is felhozta. Álláspontja szerint, megvan az esély arra, hogy akár kétharmaddal is győzzön az ellenzéki összefogás. Kifejtette, hogy nem akarják a rezsicsökkentés megszüntetését, és nem szeretnék visszavenni a 13. havi nyugdíjat sem. Az öregségi ellátást a svájci indexálás szerint emelnék, a férfiak is hamarabb elmehetnének nyugdíjba, visszaadnák a rendvédelmi dolgozóknak a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Adómentessé tennék a minimálbért, visszaadnák az önkormányzatoknak az építési hatóságokat, a bevételeiket és az iskolákat, rendelőintézeteket. Fizetésemelést ígért a tanároknak, egészségügyi dolgozóknak és a rendvédelmiseknek. Kifejtette, hogy nem teszik kötelezővé a COVID elleni oltást.

„A Fudan Egyetemet, Paks2-őt és a Budapest-Belgrád vasutat felülvizsgáljuk.”

Ezen fölül a kötelező kamarai díj eltörlését, a vállalkozók támogatását is ígérte. Kiemelte, hogy „lesz elszámoltatás”. Egyben az Uniós Korrupciós Ügyészséghez való csatlakozást ígérte és egy hasonló hazai szerv felállítását Hadházy Ákos vezetésével.

(dho)