Döntések Dunaharaszti képviselő-testületének ülésén

//Berényi Attila
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email
Döntések Dunaharaszti képviselő-testületének ülésén
Utoljára 2020. október 26-án tartott ülést Dunaharaszti képviselő-testülete. Az azóta eltelt időben veszélyhelyzet volt érvényben, amely időszakban a polgármester döntött egy személyben. Most ismét a képviselők személyesen határoztak.

A testület írásban kapta meg az elmúlt 8 hónap polgármesteri tevékenységének beszámolóját. A dokumentum 54 pontban (!) részletezi azokat a döntéseket, a várossal kapcsolatos eseményeket, amelyek ebben az időszakban születtek, történtek. Ezt hamarosan egy külön cikkben ismertetjük.

Az eredetileg 7 napirendi pontot egy plusz előzte meg, amelyet szóban terjesztettek elő. A Jahn Ferenc Kórháznak nyújtandó támogatásról döntöttek. 6 település fogott össze az intézmény kérésére és összesen 16 klíma berendezést vásárolnak, amelyek az oltó helyiség és az oltást követő várakozó helyiség hőmérsékletét szabályozzák majd. A 6,5 millió forintos beruházás terhét egyenlő arányban vállalták magukra a települések, Dunaharaszti is segít. Erről itt írtunk korábban.

A testület 1 tartózkodás mellett módosította a 2021. évi költségvetési rendeletét. Ez már tartalmazza a 2021. május 31-éig átvezetett változtatásokat. Ebben látszódnak az évközi módosítások, megjelenik a rendeletben a város gazdálkodásából tavalyról fennmaradt összeg és az időközben megítélt támogatások, átvezetések. A kiadási oldalon a járulékok változása az egyéb működési célú átcsoportosítások kerültek helyükre és már ott vannak azok a beruházások is, amelyek korábban még csak tervezés alatt voltak.

Az ülésen szó esett a korábbi Autotechnika telephelyének átalakításáról. Ezt a területet visszakapja a lakosság. Az elképzelések szerint kialakítanak itt egy pihenőparkot, míg az épületek egy részében – meghagyva az indusztriális külsőt – fiataloknak szóló kulturális központ létesülhet. De lesz itt alkotóház is. Ez egy a korábbinál kisebb és a környékbeli lakosság véleményét jobban figyelembe vevő koncepció lesz.
A tervek ez után születnek meg, ennek a munkafolyamatnak a költsége is szerepel a költségvetés módosításában.

A Sport-szigetre tervezett Napközis-tábor terve is módosul, amely jobban illeszkedik majd a környezetébe. Mindezeken fölül a Csónakház is megújulhat. A tervek egymás után készülnek, azért, mert jelen állás szerint a Pest Megye Önkormányzata turisztikai pályázatokat ír ki a közeljövőben. A már kész tervekkel pedig gyorsabban és hatékonyabban lehet indulni az ilyen tendereken.

Knapp Tibor (középen) (Fidesz) a Pénzügyi Bizottság elnöke.

Knapp Tibor a Pénzügyi Bizottság elnökeként feltett kérdésére jelezték, hogy a város két új autót is vásárol, sőt a későbbiekben még szükség lesz hasonló beszerzésre. Egy környezetbarát gépjárműre cserélik a jelenlegi polgármesteri autót, utóbbit a hivatal használja tovább. Egy másik személyautó a Polgármesteri Hivatal szakembereinek munkáját segíti majd. Jelenleg úgy áll, hogy a Városi Rendészet autóállományát is bővítik majd a jövő évben, mivel egyre több feladatot kell a szervezetnek ellátnia.

Döntés született a Némedi út fejlesztése kapcsán kiírt közbeszerzésről is. Ezt a munkát az Út-ÉP-Ker 97 Út- és Közműépítő Környezetvédelmi és Kereskedelmi Kft. nyerte el, nettó 299.500.000 Ft + ÁFA értéken, 36+6 hónap vállalt jótállási idő mellett. A fejlesztés munkálatai heteken belül elindulnak és az ez évre tervezett feladatokkal novemberig végeznek. A templom parkja és környezete is megújul, így az oda tervezett avatásra, azaz Szent Imre napjára készen lesznek a fejlesztéssel. A munkálatokról itt írtunk korábban. Az előterjesztést név szerinti szavazással egy tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A következő napirendi pontban a képviselők a Dunaharaszti Református Egyházközség támogatásáról szavaztak. A templommal szomszédos ház eladóvá vált, így azt az Egyház szeretné megvásárolni. Az előkertből parkolót, a házból szolgálati lakásokat alakítanának ki. Az ingatlan megvásárlását az Egyház maga finanszírozza, a várostól az utcafront rendezéséhez, járdaépítésre, parkoló kialakítására és kerítés építésre, valamint az ingatlan átalakítására kértek 15 millió forintot. A megszavazott támogatás azt is jelenti, hogy a kialakítandó parkolót a Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola dolgozói is használhatják majd.

Dunaharaszti Képviselő-testülete úgy döntött, hogy mivel a Dunaharaszti Városi Bölcsőde jelenlegi intézményvezetője, Doleszák Jánosné megbízatása 2021. szeptember 30-án nyugdíjazása miatt lejár, így a posztra pályázatot írnak ki. Ennek feltételei hamarosan megjelennek a város oldalán. A pályázat benyújtási határideje 2021. július 31.

Hajdu Zsolt (b) (Független), az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke. fotó: dho

A képviselők megszavazták az Önkormányzat 2020. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló, módosított átfogó értékelést is. Hajdu Zsolt, az Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöke felszólalásában külön megköszönte a gyermekvédelemben dolgozók áldozatos munkáját. A Dunaharaszti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a tavalyi évben 885 főből álló gondozotti létszámmal dolgozott. Fontos adat még, hogy városunk lakosságának 23,5 százalékát teszik ki a 18 év alattiak!

Határozat született a városi kamerarendszer működtetéséről. A témában korábban megjelent cikkünket itt olvashatja el újra. Az akkor közölt kamerákhoz most újabbakat csatlakoztattak, így már 82 szerkezetből áll a rendszer. Így térfigyelő kamerák vigyázzák a Hajóállomást, a Sport sziget P+R parkolóját, a Fecskefű utca és Lehmann kapitány utca kereszteződését, valamint a Fő út és a Dózsa György út találkozásába is telepítettek egy új szerkezetet. A teljes listát az önkormányzat saját honlapján is közzéteszi. Egyhangúlag szavazta meg a testület az előterjesztést.

Döntés született az ez évi képviselő-testületi ülések tervezett időpontjairól is. E szerint a legközelebbi rendes ülés majd 2021. szeptember 27-én lesz. Dr. Szalay László polgármester jelezte, hogy már most látszik, hogy addig rendkívüli ülés összehívására is szükség lesz.

Fényes István a Városfejlesztési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként azt kérte a városvezetéstől, hogy az extrém meleg napokra rendelje meg az önkormányzat az utcák locsolását. Egyben azt kérte, hogy a Temetőbe több, árnyékot adó fát telepítsenek. A polgármester támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Gerber Ferenc felvetette, hogy a HÉV felújítása kapcsán indítványozza a város a Sport szigetnél található holtág élővízbe való visszacsatolását. Egyben az ottani aluljáró szélesítését is felvetette, hogy két autó egymás mellett, kényelmesen férjen el.

A polgármesteri válasz szerint az aluljáró szélesítése tervben van. A holtág összekapcsolása a folyóval azonban nem kivitelezhető, mivel a környezetvédelmi hatóság ezt nem engedélyezi. Itt ugyanis olyan élőhelyek vannak, amelyek egy ilyen beavatkozással megsemmisülnének és az élővilágban visszafordíthatatlan károk keletkeznének.

A teljes ülést a KisDuna TV élőben közvetítette, és itt visszanézheti.

(dho)