Aggódó szülők, lefújt HÉV beszerzés, ingyenes prosztataszűrés – heti hírösszefoglaló

//Berényi Attila
Nagyon színes volt eseményeiben a most búcsúzó hét. Sok olyan információ jelent meg, amely közvetlenül érinti Dunaharasztit és az itt élőket.

Az első variáció szerint újraindították volna a legtöbb tanulónak a jelenléti oktatást április 19-én. A szülők jelentős hányada és a tanárok egy része is azt hangsúlyozta, hogy ez még korai. Az oktatási kormányzat felhívta a figyelmet, hogy az eddig is érvényben lévő szabályok szerint otthon lehet tartani a gyerekeket, ha a család úgy dönt, hogy így biztonságosabb.

Dönthet úgy a szülő, hogy még nem engedi oviba vagy suliba a gyermekét

Nem sokkal később az is kiderült, hogy nem csak a középiskolások, hanem az általános iskolák felső tagozatosai is maradnak az online oktatás keretein belül. Jelen állás szerint ez május 10-ig lesz így.

A felsősöknek marad az online oktatás

A közoktatásért felelős államtitkár is megerősítette, hogy nem kötelező még hétfőn iskolába vinni sem az alsósokat, sem az ovisokat. Ez a szülőtől függ.

Maruzsa Zoltán: Nem kötelező hétfőn iskolába vinni a kicsiket

A másik fontos téma ezen a héten, a HÉV fejlesztés ügye volt. Kiderült ugyanis, hogy a korábban kiírt nemzetközi közbeszerzést – amely a több mint 40 éves HÉV szerelvények cseréjét szolgálja – törölték, és újat ír ki az állam.

Leállították a HÉV beszerzést

Közben megkezdődött a H6 és H8-as HÉV Kálvin térig való tovább építésének tervezése. A fővárosban kutató fúrásokat végeznek, mert a szerelvények a föld alatt futnak majd. A jövőben ez is része lehet a leendő „5-ös metrónak”.

Megkezdődött a H6-os és a H7-es HÉV meghosszabbításának előkészítése

Törőcsik Mari elment. Neve már fiatalon intézményesült, észrevétlenül hívta „Marinak” mindenki. A számtalan nemzetközi díjjal elismert magyar színésznő életének 86. évében hunyt el.

Elhunyt Törőcsik Mari

A Templom-felújítási Program részeként pályázatot nyert a Dunaharaszti Evangélikus Egyházközség.

Megújulhat a dunaharaszti Evangélikus templom

Dunaharaszti önkormányzata ismét meghirdette az ingyenes prosztataszűrést. A pasikat nagyon nehéz rávenni sok esetben, hogy tegyenek az egészségükért, pláne, ha a téma ilyen intim. Uraim, egy gyors vizsgálat az egész, és akár az életüket is megmenthetik vele!

Uraim! Ismét ingyenes prosztataszűrés Dunaharasztin!

A gyümölcsfák jó része károsodott az elmúlt időszak – finoman szólva is – ramaty időjárásában. Túl jó termésre nem lehet számítani az biztos. A barackfák például nagyon megsínylették a hideget Dunaharaszti kertjeiben is.

Az idei baracktermés jó része elfagyhatott

Mintegy 370 millió forintot emésztett fel a tavaly decemberi, szigetszentmiklósi olajszennyezés okozta károk felszámolása. A tettes még nincs meg. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője egy érdekes videóban összegezte kollégái emberfeletti küzdelmét.

Emberfeletti munka kellett a szigetszentmiklósi olajszennyezés elhárításához

A COVID fertőzés így vagy úgy, de mindenkit érint. Egyes szakértők szerint nem lehet megúszni, hogy nem kapjuk el a betegséget, a legjobb védekezés a védőoltás, amely a tüneteket minimalizálja. Egy dunaharaszti kötődésű család avatta be olvasóinkat abba, hogy ők hogyan élték meg a fertőzést, egyikük kórházba, majd intenzívre és lélegeztetőgépre kerülését.

Túl a Covidon – egy fertőzésen átesett család szerencsés története

 

(dho)