Bezárt pékség, ingyenes tömegközlekedés, vasúti petíció – heti hírösszefoglaló Dunaharasztiról

//Berényi Attila
heti-osszefoglalo_20210404
Ez a hét tagadhatatlanul a húsvétra készülődéssel telt. Ám az ünnepre hangolódás mellett azért jó pár olyan hír jelent meg városunkban, amelyre felkaptuk a fejünket. Összeszedtük, melyek ezek.

Hétfőn robbant a hír, miszerint az NÉBIH bezáratta Dunaharaszti egyik pékségét. A hatóság honlapján megjelent videóban az látszik, hogy gyomorforgató körülmények uralkodtak az üzemben: kosz, penész, rágcsálók nyomai. Az első gondolat ilyenkor az: vettem, ettem innen valamit? A helyszínen készült képeket és a videót is újra nézheti cikkünkben.

Elképesztő körülmények: felfüggesztették egy dunaharaszti pékség működését

A tavaly már vaskosan jelenlévő válság ellenére voltak olyan cégek, amelyek nyereségnövekedést tudtak elérni. Erre itt Dunaharasztiban is van példa. A logisztikában és a házhozszállításban is érdekelt Gebrüder Weiss KFT. forgalma 8 százalékot emelkedett 2020-ban. További részletek írásunkban.

Növelte forgalmát a Gebrüder Weiss

A helyi buszközlekedési szolgáltatást ellátó Ventona Trans Kft. járatai a héten több napon kimaradtak. Annyi sofőr betegedett meg ugyanis, hogy ez már hatással volt a menetrendre is. Az önkormányzat a céggel egyeztetve, elrendelte a hátsó ajtós felszállást (a maszkhasználat továbbra is kötelező). Ezen fölül április hónapban ingyen lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Áprilisban ingyenes a helyi buszok használata Dunaharasztin

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt kapcsán forrnak az indulatok. Az emberek jó része úgy érzi, megkötötték a kezét, nem tud érdemben fellépni az érdekei érvényesítése érdekében. Több aláírásgyűjtés is elindult azért, hogy az emberek nyomást gyakorolhassanak a döntéshozókra. Részletek az alábbi cikkünkben.

Petíciók a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projekt kapcsán

A (20)21 éves városi múltját ünneplő Dunaharaszti internetes oldalán egy nagyon érdekes írás jelent meg a „Csatipartról”. Ebből kiderült, hogy a ma már oly természetesnek ható vízfelület építését egy köztársasági elnök kezdte meg, itt Harasztiban. Ha a tervek szerint építették volna meg a Duna-Tisza-csatornát, akkor városunkon keresztül óriás uszályok szállítanák az árut a két nagy folyó között.

A „Csatipart”

A Budapesti Fejlesztési Központ az agglomerációnak szánt kerékpáros stratégia készítését jelentette be. A cél az, hogy a fővárosba közlekedés egyik alternatívája lehessen a bringázás, akár úgy, hogy a HÉV- vagy vonatállomásig azzal közlekedik az utas, vagy magával viszi a kötöttpályás tömegközlekedési eszközön. De a bérbicikli rendszer is felvetődött. Tovább részletek alábbi írásunkban.

Kerékpáros stratégia készül a budapesti agglomerációnak

Jól pályázott több programban is a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat, rendezvényeiket támogatja az állam. Erről pedig itt írtunk.

Pályázati támogatás a dunaharaszti német nemzetiségnek

A Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesülete ismét meghirdette tavaszi nagytakarítását. Azokra számítanak, akik nem csak beszélni akarnak a szemetelésről, hanem tevékenyen részt vesznek az eldobált hulladék eltüntetésében. Ha csatlakozna, írásunkból megtudhatja, hogy mikor és hogyan teheti ezt meg.

Tavaszi nagytakarítás Dunaharasztin

(dho)