Kívül-belül megújult a József Attila Művelődési Ház

//Berényi Attila
jozsef-attila-muvhaz_dh_szinpad1_dho_20210112

fotó: dho

Az elmúlt év Dunaharaszti fejlesztéseinek egyike volt a József Attila Művelődési Ház felújítása. Az intézmény a járványhelyzetben egyelőre üres, de itt lesz majd a tüdőszűrés is, aztán egyszer csak visszatérnek majd a látogatók, csoportok, civil szerveztetek. Galó Anita, közművelődési csoportvezetővel jártuk be a megújult teret. Galéria a cikk végén.

Már kívül is megszépült az épület, új a tető, azon napelem táblák, újak a nyílászárók, a vadi új vakolat alatt új hőszigetelés. Bent a nagy terem megfiatalodott, de megtartotta a gyermekkorunk romantikáját idéző hangulatát. 2019 augusztus közepén indult el a felújítás – idézi fel az munkálatok elejét Galó Anita. Aztán lépésenként újult meg a ház, de még mindig nincs teljesen kész kívülről sem. Nemsoká ácsok kezdenek dolgozni a bejáratoknál, ahová előtetőket készítenek.

Galó Anita, közművelődési csoportvezető, fotó: dho

Próbáljuk megőrizni az 1950-es évek „kultúrház hangulatát”. Ez mindig cél volt.

Az energetikai felújításnak köszönhetően jelentősen csökkent az épület fenntartási költsége. Persze pontos számok, majd az elmúlt esztendő összegzése után várhatóak, ám azok sem lesznek még „igazi” működési adatok. Ugyanis az első, tavaly tavaszi karantén, majd az ősztől ismét elrendelt korlátozások miatt rendezvényeket nem lehet tartani, nagyrészt üresen tátongott az épület.

A színpad is teljesen új lett. A külső felújítás végeztével azonnal beköltöztek a színpadépítők. Ők teljesen visszabontották a szerkezetet. Most már egy nagyobb és a mai kor követelményeinek megfelelő előadótér alakult ki. Korszerű színpad burkolat került fel, alatta modern tartószerkezettel. A függöny nem csak anyagában, hanem technikailag is új: akár távirányítással is vezérelhető, de elég csak megrántani egy picit a szélét, és le- valamint felgördül. Új az öltöző, a másik oldalon pedig egy új mosdó áll a fellépők rendelkezésére. A színpad kiszögellésében az intézmény zongorája vár arra, hogy valaki előcsalogassa belőle a dallamokat. A felújítás lebonyolításában Janák Farkas, az önkormányzati tulajdonú DV Kft. ügyvezetője rengeteget segített nekünk.

A színpad világítás- és a hangtechnikája és teljesen új, de még ezt is fejlesztjük tovább – hangsúlyozza Galó Anita. A fejlesztésnek tehát ezzel még nincs vége, de már most is sokkal több a lehetőség benne.

Ez a ház elsődlegesen a haraszti embereket szolgálja. Az itt működő civil szervezetek, egyesületek programjait bonyolítjuk le továbbra is!

Az intézmény, normális körülmények között eléggé leterhelt. 15-20 csoport jár ide rendszeresen, az összes a városban lévő egyesület és szervezet ide szervezi a programjait. Így ők adják a gerincét az itteni programoknak.

Egy biztos, az intézmény már akár ma is újra tudna nyitni, jöhetnének a vendégek, a csoportok, a fellépők.

A Művelődési Ház egyelőre csak az egészségügyi eseményeket fogadja, hiszen nemrég véradás volt itt, és februárban itt lesz a tüdőszűrés. Ezt továbbra is az önkormányzat finanszírozza, a részleteket pedig itt találja.

A kisebb termek, az előtér még felújítás előtt állnak, de hamarosan azok is átesnek egy alapos ráncfelvarráson. A végeredmény pedig egy technikailag modern, hangulatában pedig az intézmény múltját őrző tér lesz.

(dho)