Dunaharaszti is nyert állami támogatást bölcsődefejlesztésre

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik
Újabb 12, Pest megyei önkormányzat nyert el támogatást bölcsődefejlesztésre, összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára az MTI-t.

A tavaly már sikerrel lezárult, első körös Pest megyei bölcsődefejlesztési pályázat keretében 51 bölcsőde fejlesztésére került sor mintegy 9 milliárd forint összegben, és a nagy igényre való tekintettel a tárca második körben is lehetőséget adott az önkormányzatok számára újabb pályázatok benyújtására. A felhívásra több mint négyszeres volt a túligénylés, így az eredeti 2,5 milliárdos keretösszeget további 3,5 milliárd forinttal emelte meg a Pénzügyminisztérium – ismertette az államtitkár.

A pályázaton ezúttal Újszilvás, Őrbottyán, Dunaharaszti, Tápiószecső, Szentlőrickáta, Kocsér, Nyáregyháza, Pánd, Cegléd, Kakucs, Dány, Göd önkormányzatai nyertek – tette hozzá.

A pályázati felhívás ezúttal is a férőhelyhiánnyal küzdő önkormányzati tulajdonú bölcsődék, mini bölcsődék és a többcélú óvoda-bölcsődeként működő intézmények férőhelybővítését, férőhelyeinek fejlesztését célozta. A konstrukció keretében felújítás esetén maximum 120 millió forint, új bölcsőde építése esetén pedig maximum 480 millió forint állami támogatásra lehetett pályázni – mondta.

A térség az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut, ugyanakkor az itt működő vállalkozások részéről jelentős fejlesztési igény mutatkozik, ezért a kormány 2021-ig összesen 80 milliárd forint támogatást nyújt hazai forrásból a térség fejlesztéseire – jegyezte meg Rákossy Balázs.

(MTI)