Laffert Kúria

A kúriát a 18. század elején építették, amikor Laffert Ferdinánd Antal, Haraszti falu földesura lett, és családjával ide költözött. A 19. század első felében az akkorra elkészült második Laffert-kastélyba, a jelenlegi Városháza épületébe költöztek. A régi kúriát gazdasági épületként hasznosították. A huszadik század második felében lakások, üzletek, műhelyek, és műterem telepedtek meg benne.

2010-ben, Európai Uniós források segítségével restaurálták az épületet. Most kétszintes, közel 560 m² alapterületű. Frissen telepített, 3300 m² barokk átiratú kert tartozik hozzá. Az épület Fő út felöli traktusát a díszterem, valamint az egybenyitható szalonokból álló termek alkotják, így adva a barokk épületek jellegzetes enfilade-os térsorát. Emeletén egy 135 m²-es, modern kiállítótér található. Kertjében levendula-kiültetés, almaliget, lugasok a hófehér, 335 m²-es mészkőburkolatú terasz mellett.

Az épület a József Attila Művelődési Ház telephelyeként Dunaharaszti város művészeti központjaként funkcionál. (forrás: www.laffertkuria.hu)