Idén már több mint 800 alkalommal riasztották a tűzszerészeket

//Berényi Attila
bombat-talaltak_freepik_20210930

Képünk illusztráció! forrás: freepik

Idén több mint 800, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 150-nél is több eset igényelt azonnali intézkedést - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede pénteken Facebook-oldalán.

A legtöbb bejelentés továbbra is Fejér vármegyéből érkezett, innen 144 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz az év első hat hónapjában. Pest vármegyében 124, Veszprém vármegyében 72 alkalommal kezeltek robbanóeszközöket a katonák, olvasható az MTI összefoglalójában.

Kiemelték: a fővárosban és Pest vármegyében kellett a legtöbbször soron kívül, vagyis 24 órán belül intézkedniük a feltételezett robbanóeszközök miatt, összesen 67 alkalommal. Fejérben 13, Komárom-Esztergom vármegyében 10 alkalommal kellett soron kívül intézkedniük.

Az idei év első fél évében hozzávetőleg 10,8 tonna különböző típusú, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközt, illetve lőszert semmisítettek meg az ezred tűzszerészei, ehhez több mint 210 kilogramm robbanóanyagot használtak fel.

A bejegyzésben felidézték: Fejér vármegyében, Nagyegyházán egy családi ház közelében húzódó gyalogos úton, közterületen került elő egy gyújtószerkezet nélküli, 82 milliméteres szovjet repesz aknavető gránát júniusban. Szintén júniusban eső mosott ki egy kilőtt állapotú, 105 milliméteres magyar romboló gránátot Székesfehérvár és Zámoly között, egy kukoricás mellett vezető földes úton. A Pusztaszabolcs melletti Felsőcikolapusztán pedig egy társasház kertjében 4 darab 7,5 centiméteres német páncéltörő lőszer és 13 darab 7,5 centiméteres német repesz lőszer került elő márciusban.

Júniusban Pest vérmegyében, Üllő külterületén egy római kori szarmata telep feltárásakor került elő két szovjet RG-42-es kézigránát tárolócsavarral és a hozzájuk tartozó gyújtószerkezetekkel, valamint egy kilogrammnyi szovjet gyalogsági lőszerrel, Dunavarsányban pedig egy horgásztó partján, stégépítés közben került elő egy 15 centiméteres német repeszromboló gránát. Májusban Piliscsabán, egy családi ház kertjében összesen 34 darab, 15 centiméteres magyar repeszromboló gránátot találtak biztosított gyújtószerkezetekkel, szállítható állapotban, Gödöllőn pedig építési munkák előkészítésekor találtak egy szovjet gyártmányú, 35 kilogramm tömegű repeszbombát, biztosított gyújtószerkezettel.

A Csepeli Szabadkikötő területéről pedig egy szovjet és egy német 250 kilogrammos légibombát szállítottak el a tűzszerészek januárban.

(MTI)