Kánikula: fokozottan figyeljen az egészségére

//Berényi Attila
hoseg_MTI_SzigetvariZsolt_240629

Gyerekek hűsítik magukat a hőségben egy szökőkútnál a budapesti Széllkapu parkban 2024. június 21-én. fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A hétvégén átmenetileg visszatérő kánikula miatt fokozott figyelmet kér mindenkitől a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Az erről szóló közleményt a központ szombaton juttatta el az MTI-hez.

Hőségriasztás elrendelése a jelenlegi előrejelzés alapján nem indokolt – írták, hozzátéve, hogy a HungaroMet előrejelzése szerint szombaton 25 Celsius-fok feletti középhőmérsékletre lehet számítani, ami vasárnap tovább fokozódik, majd hétfőtől várhatóan mérséklődik, keddtől pedig megszűnik a hőség.

A nagy melegben több folyadék, lehetőség szerint víz fogyasztását javasolják, valamint a déli órákban a tűző napon tartózkodás mellőzését, és napvédő krémek, továbbá sapka, vagy kalap viselését.

Ezenkívül azt kérik, hogy vízparton tartózkodás esetén felhevült testtel senki se ugorjon vízbe, biciklitúrázáskor pedig a közterületi kutaknál mindenki bevizezheti magát.

A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása kerülendő – tették hozzá.

Mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan figyeljen magára és egymásra is, a gyermekeket, házi kedvenceket senki se hagyja parkoló autóban, ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – áll a közleményben.

A meteorológiai szolgálat szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegye területére, a három vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével máshol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet.

Vasárnapra Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés van kiadva várhatóan magas középhőmérséklet miatt.

Hétfőn Békés vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot

(MTI)