Ne induljon el sehová víz nélkül a nagy melegben

//Tóth Gábor
hoseg_viz_freepik_240619

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Mától (2024.06.19., szerda), jelen állapot szerint szombat éjfélig van érvényben harmadfokú hőségriasztás az országban. Ne induljon el otthonról megfelelő mennyiségű folyadék nélkül.

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt június 19-től a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak – a készlet erejéig, áll a MÁV-csoport szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A nagy melegben leginkább jól szellőző ruhadarabokat viseljen, és mindig legyen Önnél víz, vagy valamilyen szomjoltó.

A Belügyminisztérium közben bejelentette, hogy szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

A katasztrófavédelem figyelmeztetése szerint, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

A Katasztrófavédelem Országos Főigazgatósága közzétette a mindenki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Dunaharasztin három ilyen áll rendelkezésre:

  • Jedlik Ányos u. 1. (Aldi)
  • Némedi út 102/a (Lidl)
  • Némedi út 69. (Tesco Hipermarket)
(Volán-csoport, MTI, Katasztrófavédelem)