Megint támadnak a digitális csalók

//Tóth Gábor
csalo_freepik_Racool_studio_221018

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Racool studio

Ismét megcsapolják a gyanútlan áldozatok bankszámláját a csalók.

Újabb AnyDesk programot használó csaló megkeresésekről kaptak bejelentéseket a nyomozók, áll a rendőrség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

Az AnyDesk egy olyan távoli hozzáférést biztosító alkalmazás, amelyhez, ha mindkét fél letölti a klienst, akkor képesek egymás mobileszközén vagy számítógépén műveleteket végrehajtani.

A csalási séma változatlan, csupán a történet más, most a csalók egy nagy pénzösszegű nyeremény ígéretével keresik fel az áldozatokat telefonon vagy e-mailben. A megkereséskor arra kérik az áldozatot, hogy töltse le az AnyDesk kliens alkalmazást, arra hivatkozva, hogy “be kell azonosítaniuk az áldozatot”, mert csak így juthat a nyereményhez. Egy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet tudomására jutott incidens során a sértettet egy ilyen csalás során közel egymillió forintos kár ért; a bűnözők rávették, hogy a program telepítése után lépjen be a netbanki fiókjába, ezután a szoftver lehetőségeit kihasználva megszerezték a megadott banki adatait.

A rendőrség figyelmeztetése szerint, egy valós nyereményjáték során nem fogja megkapni az AnyDesken keresztül a nyereményét, aki ezt állítja, az nagy valószínűséggel csaló. Fontos, hogy ha ezt a szoftvert használja, akkor soha ne írja be személyes érzékeny adatait sehova, hiszen az irányítás átvételével a rosszindulatú fellépők könnyen ellophatják azokat! Ha idegen azt kéri öntől, hogy lépjen be a bankfiókjába, akkor azonnal kezdjen gyanakodni.

(Nemzeti Kibervédelmi Intézet, Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság)