Május 4.: a tűzoltók napja

//Tóth Gábor
dhote_tarlo-tuz_haraszti-hatar_dho_20230718-7

Frissen learatott földterület lángolt Dunaharaszti határában 2023 júliusában. Elsőként a Dunaharaszti Önkéntes Tűzoltóság érkezett a helyszínre, fotó: dho

Szent Flórián ünnepén köszöntjük a tűzoltókat.

Flórián római katonatiszt volt Noricumban, a mai Ausztria területén. Diocletianus uralkodása idején szenvedett keresztény hitéért vértanúságot. Legendája szerint, amikor Florianus megtudta, hogy egy közeli településen elfogtak 40 keresztényt, maga is megvallotta hitét, erre a bíró megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában malomkővel az Enns hídjáról lökjék a folyóba. Tetemét egy sas őrizte mindaddig, amíg el nem temették. A leggyakrabban úgy szokták ábrázolni, amint római tiszti egyenruhában egy cseber vízzel, egy hozzá képest pirinyó házacska vagy városka tüzét kioltja.

Dunaharasztin 2023 áprilisban kezdte meg működését az Önkéntes Tűzoltóság. Ez idő alatt számtalan tűzesethez, balesethez vonultak, segítettek elesetteken, viharkárok elhárításában, és még hosszú a lista. A DH ÖTE tagjai szabadidejüket áldozzák arra, hogy megvédjék a várost a bajtól, vagy csökkentsék annak mértékét.

Köszönet érte!

(jelesnapok.hu, dho)