Ez Jézus feltámadásának és az emberiség megváltásának ünnepe. Jézus a nagypénteki keresztre feszítése majd halála után a 3. napon feltámadott, győzelmet aratva a halál felett. Templomi imával, istentisztelettel ünnepeljük és számos népi hagyomány is kapcsolódik hozzá, mint például a tavaszi napéj-egyenlőség, a tavasz és a természet felvirágzásának, a termékenységnek az ünneplése, idézi fel a Pénzcentrum.
Ilyenkor jellegzetes ételek kerülnek az asztara: sonka, kalács, tojás, bor. Utóbbit sokáig a katolikus hívők szentelni vitték a templomba. Sonkát és kalácsot szenteltettek, amit a gazdaasszony vitt el kosárban, kendővel letakarva.
Húsvétvasárnapra virradóra történt a határjárás. E szokásnak egyházi külsőségei voltak, de célja a tavaszi vetések mágikus védelme volt és az, hogy a közösség fiatalabb tagjait megismertessék a határjelekkel, írja az Arcanum.