Február 2.: a medve elárulja, meddig tart a tél

//Tóth Gábor
medvetel_freepik_EyeEm_240202

Képünk illusztráció. forrás: freepik / EyeEm

Ez egy időjárás jósló nap.

Az európai hagyomány szerint, ha a barna medve – egyes helyeken a borz – gyertyaszentelő napján, február 2-án kijön az odvából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz. A hiedelmet a meteorológiai adatok nem igazolják, de azért izgalmas ilyenkor lesni a medvét, emlékeztet a wikipédia.

Ma van egyébként a vizes élőhelyek világnapja is. Még 1971-ben fogadták el az úgynevezett Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Számunkra itt van a Kis-Duna, amely igazi kincset jelent Dunaharasztinak.

A katolikus egyház ezt a napot Mária megtisztulásának, azaz Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepeként tartják számon. Több helyütt volt szokásban gyertyás körmenetet tartani ekkor a templom körül. Az ünnep gyökere az ókori Rómában keresendő. Ott Februus és Pluto tiszteletére égő fáklyákkal járták körül a várost, és vesszővel igyekeztek egymást a bűnöktől megtisztítani, írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

(Wikipédia, Magyar Néprajzi Lexikon)