Téliesítse nyaralóját, hogy ne jelentsen kísértést a fosztogatóknak

//Tóth Gábor
telinyaralo_freepik_231117

Képünk illusztráció. fotó: freepik

A hideg idő közeledtével a nyaralók, hobbi kertek tulajdonosai egyre kevesebb időt töltenek ingatlanjukban, a nyaraló övezetek kezdenek elnéptelenedni. A hosszabb-rövidebb ideig üresen maradó lakás, ház nagy csábítást jelenthet a betörők számára. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat és aktív védekezéssel csökkenteni a célponttá válás valószínűségét, áll a rendőrség szerkesztőségünknek küldött felhívásában.

Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer által küldött ismertető szerint a legtöbb betörő az első vagy hátsó ajtón keresztül jut be a házba. A tömör, megfelelően rácsozott, illetve biztonsági fóliával ellátott ablak, ajtó megnehezíti a bűnözők dolgát. A nyílászárók biztossága növelhető hengerzár-betéttel, hevederzár-keresztpánttal. Szereljen fel mozgásérzékelővel ellátott kültéri világítást, ami megfelelően megvilágítja az ingatlan körülhatárolt területét!

Amennyiben lehetőségei engedik, elektronikus jelző- és riasztórendszert szereltessen be a házába. Az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezést, a mechanikai védelem hatásfokát növelik, de nem helyettesítik azokat!

Amennyiben jónak mondható a lakóközösség, érdemes megkérni valamely megbízható, állandó, környékbeli lakót az ingatlan időközönkénti ellenőrzésére. Idegenekkel ne közölje, hogy mikor nincs a nyaralóban, de megbízható szomszédjaival megoszthatja az információt.

Az élő sövények és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.

Gondosan zárja el a kerti szerszámokat, létrákat. A betörőnek segítséget nyújthat az ingatlanba való bejutásban pl. a kalapács, fúró, létra!

A téli időszakban nem használatos kerékpárt, vízparti nyaraló esetén a csónakot, kerti (kisebb méretű) gyerekjátékokat is zárja el!

(ELBIR)