A dísztök és a Halloween tök nem ehető!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / miltsova
A tökfélék családjába számos – összesen mintegy 900 – faj tartozik. Ilyenkor ősszel kifejezetten jól esik a sült tök, de a sütőtök krémlevest is sokan kedvelik, és a tökfőzeléket sem kell senkinek bemutatni. Ám vannak olyan tökfajták, amelyek nem ehetőek, sőt kifejezetten mérgezőek, de nagyon szépek.

A Magyarországon is egyre népszerűbb Halloween időszak közeledtével a hazai áruházak és zöldségesek a tökfélék gazdag választékával csábítják a vásárlókat. Azonban fontos, hogy elkülönítve árulják a fogyasztható és csak díszítésre használható tököket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vásárlókat is körültekintésre inti. A Nébih kéri Önt, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjon fel, és a fogyaszthatóságról még a vásárlást megelőzően, az üzletben győződjön meg! Egyszerűen kérdezzen rá, hogy a kiválasztott tökféle ehető-e? A dísztököket pedig csakis eredeti rendeltetésüknek megfelelően, azaz díszítő célzattal szabad felhasználni.

Ha dísztökökben az úgynevezett kukurbitacin nevű méreganyag található, írja a Hello Vidék, amely rendkívül keserű, de kismennyiségben is tüneteket okoz, amelyek:

  • gyomorgörcs,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • kiszáradás.
(NÉBIH, Hello Vidék)