Jön a CSOK Plusz!

//Tóth Gábor
csaladlakas_freepik_prostooleh_231025

Képünk illusztráció, forrás: freepik / prostooleh

A falusi CSOK változatlanul hagyása mellett új, ingatlanvásárlási kedvezményrendszerrel rukkolt elő a kormány. Az új formájú CSOK azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény az 5 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken élő családokat kívánja segíteni.

A kormányinfón Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter bejelentette, hogy CSOK Plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót tesznek elérhetővé az ilyen települések esetében. A hitel összege a gyermekszám függvényében 15 millió, 30 millió, illetve 50 millió forint lesz, 3 százalékos, kedvezményes kamat mellett. A tárcavezető bejelentette, hogy az első közös otthon megvásárlására a fiataloknak elegendő lesz a hitelhez 10 százalék önrész. A törlesztési futamidő 10 évtől 25 évig terjedhet.

A bevezetendő rendszerben az édesanyák 41 éves korig vehetik fel a kölcsönt, de 2 éves átmeneti időszakban azok az idősebb nők, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak, szintén élhetnek a lehetőséggel. Telekvásárlása nem lehet fordítani a pénzt.

Első közös otthon esetében, 80 millió forintos az értékhatár, azaz ennyibe kerülhet maximum a megvásárolni kívánt ingatlan. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetében 150 millió forint az értékhatár.

Nem első otthon esetében már 20 százalék lesz az önrész.

További kedvezmény, hogy a hitel felvétele utáni első évben nem kell törleszteniük a családoknak, csak a kamatot kell fizetni. Az első gyermek születése esetén a felvevők kéretnek egy éves hitelmoratóriumot, azaz ez idő alatt nem kell törleszteniük. A minden további gyermek világra jötte esetén elengednek a hitelből 10-10 millió forintot.

A falusi CSOK esetében a kormány egységesítette a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszerét.

(dho)