Továbbra is szigorúan TILOS hulladékkal fűteni

//Tóth Gábor
kemenyfust_freepik_231011

Képünk illusztráció. forrás: freepik

Hivatalosan október 15-én kezdődik a fűtési szezon, de az elmúlt napokban már többen begyújtottak otthon. Többen még mindig szeméttel fűtenek, ami súlyosan környezet és egészségkárosító.

Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve tilos –hívja fel a figyelmet közleményében Taksony Polgármesteri Hivatala.

A hulladékkal való fűtés során ugyanis mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, amely nem csupán szabályszegő, hanem a környéken lakók egészségét is súlyosan veszélyezteti.

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos a háztartási tüzelőberendezésekben minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), de a műanyag ablakkeret is,
  • rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • használt autógumi,
  • használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Azt kérik Öntől, hogy amennyiben azt érzékeli, hogy valahol egészségre ártalmas anyaggal fűtenek, első lépésként próbálja meg átbeszélni a problémát az érintettel. A szeméttel való fűtésre nem lehet indok a szociális helyzet, mivel ezzel a tevékenységgel mások egészségét teszik tönkre. Ha a beszélgetés nem jár sikerrel akkor bejelentést lehet tenni az illetékes Kormányhivatal járási hivatalában (térségünk esteében a Szigetszentmiklósi Járási Hivatalban), ahol panaszát a környezetvédelmi hatóságok kivizsgálják.

A taksonyi közlemény szerint:

„Lehetőség szerint, próbálja meg dokumentálni (fotó, videó) az esetet, illetve tanúkkal támassza alá.”

A lakossági tüzelés korlátozására, tiltására vonatkozó alapvető jogszabályi rendelkezéseket megtalálja a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendeletben, amelynek 9. melléklete értelmében:

„Bármely anyag a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül háztartási tüzelőberendezésben történő égetése” – 300.000 Ft. bírság kiszabását is jelentheti!

(taksony.hu)