Miből élünk? – statisztikai felmérés

//Tóth Gábor
penztarca_freepik_Racool_studio_231010

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Racool studio

A háztartások életkörülményeinek feltárása a célja a Központi Statisztikai Hivatal napokban kezdődött felmérésének.

Az Európai Központi Bank által koordinált „Miből élünk?” című kutatás az euróövezeti tagállamok számára kötelező, míg Magyarország önkéntesen csatlakozott a programhoz 2014-ben. A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről, áll a Központi Statisztikai Hivatal ismertetőjében.

A kérdőív rákérdez a háztartások kötelezettségeire (adósság, hitelek, kölcsönök), valamint a tulajdonukban lévő reáleszközökre (ingatlanok, járművek, értéktárgyak) és a pénzügyi eszközökre (bankszámlák, befektetések, nyugdíjcélú megtakarítások).

A KSH a felmérés megkezdése előtt postai felkérőlevélben értesíti azt a több mint 15 ezer háztartást, amelyet matematikai-statisztikai módszerekkel az önkéntes és anonim válaszadásra kiválasztott. Közöttük dunaharaszti családok is vannak.

forrás: dunaharaszti.hu / ksh

A terepmunkára 2023. szeptember 1. és december 18. között kerül sor. Az első szakaszban, szeptember 1. és szeptember 30. között a kérdőívet kizárólag interneten lehetett kitölteni. Ez volt a válaszadás legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja.

A második, október 1. és december 18. közötti szakaszban kérdezőbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével. A kérdések megválaszolása átlagosan 20 percet vesz igénybe.

A felmérésről szóló felhívást megtalálja Dunaharaszti Város weboldalán is.

(ksh, dunaharaszti.hu)