Október 1.: a mellrák elleni küzdelem világnapja

//Farkas Klaudia
képünk illusztráció, forrás: freepik / Dmytro Mykhailov
A mai napon szerte a világban sok helyen tűzik fel magukra az emberek a rózsaszín szalagot, amely a mellrák elleni küzdelmet szimbolizálja.

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amelyet a WHO (Egészségügyi Világszervezet) tart számon.

A rózsaszín szalag világnapja mellett, szervezetek, aktivisták, túlélők az egész októberi hónapot a mellrák elleni küzdelemnek szentelik. A kampány során igyekeznek felhívni a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára, hiszen a betegség korai felismerése életet menthet!

A mellrák korai stádiumban gyógyítható, ezért nem lehet elégszer kiemelni, mennyire fontos a preventív jellegű vizsgálatok mellett folyamatosan figyelni a testünket és bármilyen elváltozás tapasztalása esetén azonnal orvoshoz fordulni!

Magyarországon a veszélyeztetett életkorú 45-65 év közötti nők meghívó levelet kapnak ingyenes szűrővizsgálaton való részvételre. A kiemelt életszakaszban a megbetegedések száma magasabb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb életkorú nőknél nem jelenhet meg az emlőrák. Azoknál a nőknél pedig a rizikófaktor magasabb, akiknek a felmenőik között korábban már kialakult mellrákos megbetegedés. A dohányzás és a túlzott alkohol fogyasztás is növeli az emlőrák kialakulásának esélyeit, akárcsak más betegségek kialakulását.

Az önvizsgálatra rengeteg részletes edukációs tartalmat találhatunk az interneten, de bátran kérjünk részletes tájékoztatást orvosunktól is!

A kialakult mellrákot legtöbb esetben a nők veszik észre saját magukon, hiszen valamilyen szembetűnő elváltozást tapasztalnak a testükön. Ehhez célszerű minden hónapban ugyanabban az időpontban elvégezni ezt a rutinszerű vizsgálatot magunkon, hívja fel a figyelmet a WHO azaz az Egészégügyi Világszervezet.

Lehetséges tünetek lehetnek:

  • csomó észlelése a mellben vagy a hónaljban
  • túlságosan megduzzadt, kemény mell
  • ekcémának tűnő bőrpír megjelenése
  • a bőr felülete megvastagodik vagy megnyúlik
  • megnagyobbodás és fájdalom

Amennyiben Ön is észlel bármilyen változást a testén, ne habozzon, forduljon azonnal orvoshoz!

A betegség kockázatát csökkenthetjük egészséges életmóddal, tudatos étkezéssel és rendszeres sportolással, valamint a lelki egyensúlyunk karbantartásával. A testünk garantáltan hálás lesz már a kis lépéseknek az egészségesebb élet útján!

(WHO)