Matuska Szilveszter lányát egykoron Dunaharasztin rejtegették

//Gáll Sándor
A vonat maradványai, Biatorbágy, 1931, forrás: wikipédia
Filmbe illő történetek vesznek bennünket körül. Nem csupán a tágabb környezetünkben, hanem itt Dunaharasztin is. Íme az egyik, amely a múlt század hírhedt magyar terroristájának leányáról szól.

Élt valamikor a Délvidéken, Csantavéren egy tanító-iskolaigazgató, bizonyos Dér Ferenc. Két fia és egy lánya született. Nagyobbik fia Ákos Kalocsán és Budapesten tanult, orvosként végzett. 1928-tól Dunaharasztin praktizált. Öccse, Ferenc állatorvos lett, húga Irén, az apa foglalkozását folytatva tanítónő.

Őt vette feleségül egy izgága életű, kereskedelemmel, ingatlan adás-vétellel foglalkozó és kicsapongó életmódot folytató tanító, Matuska Szilveszter. Házasságukból Gabriella nevű lánygyermek született. 1928-ban Bécsbe költöztek. Gabriella német iskolába járt. Édesapja próbálta értékesíteni árukészletét és találmányait, így sokat utazott.

Felesége 1929-ben súlyosan megbetegedett tüdőbajban. A gyógykezelés felemésztette vagyonukat. Matuska hiába próbálta értékesíteni találmányait, helyzetük kilátástalanná vált.

Emiatt, vagy más indokból, a hatósági iratok szerint 1931. szeptember 12-éről 13-ára virradó éjjel felrobbantotta a bécsi gyorsvonat alatt a Biatorbágyba vezető országúton átívelő viaduktot. A terrorcselekmény 22 halálos áldozatot követelt. Matuska Szilveszter börtönbe került.

Eközben felesége Bécsben meghalt. Gabriella lányuk magára maradt. Kétségbeesett levelet küldött a család ügyvédjének, melyben kérte, hogy apjának írt levelét juttassa el a címzetthez, illetve értesítse nagyapját, vagy Dunaharasztin élő nagybátyját, dr. Dér Ákos orvost, jöjjenek el érte.

Dér Ákos meg is érkezett, magával vitte a lányt Dunaharasztira. Mivel meg kellett védeni őt a kíváncsi újságírók seregétől, akik lázasan keresték a merénylő gyermekét, nem hazavitte a kislányt, hanem Kuti Gabriella áléven a Petőfi utcában lakó Vitális nénihez adta és titokban gondoskodott róla.

A kislány hamar felnőtt és egy német banknál, a Kreditanstalt Bankverien-nél helyezkedett el. Ott ismerkedett meg egy német banktisztviselővel, akivel összeházasodtak.

A budapesti ostrom idején mindketten eltűntek. Ugyancsak ezidőben tűnt el a háború zűrzavarában kiszabadult apa, Matuska Szilveszter is. Őt az elbeszélések szerint még látták Dunaharasztin, mielőtt nyoma veszett. Gabriella sorsáról a családi szájhagyomány őrzi, hogy a Zentán élő állatorvos nagybátyja tudta egyedül, hogy hol él a lány és a férje. Dér Ákos doktor, aki kapcsolatban volt fivérével, csak annyit mondott.

„Nyugodjatok meg, jól vannak. Ennyi legyen elég!”

(dho)