Fizetek, főúr, volt egy feketém…

//Katavits Kitti
képünk illusztráció, forrás: freepik / rawpixel
A világon a 2. leggyakrabban fogyasztott ital a kávé. Szeptember 29-én tartjuk világnapját, amely Japánból ered, a szigetországban 1983-ban tartották meg elsőként e jeles napot. Világszerte hivatalosan 2009 óta ünnepeljük.

A nemzetközi kávénap célja, hogy az alkalomból tartott rendezvényeken minél több és minél jobb minőségű kávékülönlegességet kóstolhassanak a koffeinkedvelők, egyben felhívják a figyelmet a fairtrade kávékereskedelem fontosságára is.

Magyarországon a török uralom alatt terjedt el a „fekete leves”.

Az igazán jó kávé készítéséről és a kedvelt kávékról Győri József, a Laffert Kúriában található kávézó munkatársa árul el titkokat.

„A kávéfőzésnél nagyon fontos mind a kávégép, mind a kávé minősége, emellett pontosan el kell találni az őrlés megfelelő fokozatát. Tapasztalataim szerint a nők és a férfiak kávéfogyasztási szokásai eltérőek: a hölgyek előnyben részesítik a latte machiato-t, a melange-t, míg az urak maradnak az erősebb feketénél, és kevésbé ízesítenek akár cukorral, akár tejjel. Természetükből adódóan a fiatalok fogékonyabbak a kávéújdonságok kipróbálására. Összességében a legkedveltebb kávéfajta a cappuccino, a jeges kávé és a presszó” – foglalta össze Győri József.

Az első magyar kávéház 1714-ben nyílt meg.

S hogy mi mindenre van jótékony hatással a kávéfogyasztás?

  • tápanyagokban gazdag
  • serkenti az agyműködést
  • javítja a rövidtávú memóriát
  • növeli a fizikai teljesítőképességet
  • csökkenti bizonyos betegségek kialakulását (infarktus, Alzheimer-kór, demencia, Parkinson-kór, 2-es típusú cukorbetegség, egyes daganatos megbetegedések)
  • több mint 1000 antioxidánst tartalmaz
  • gyorsítja az anyagcserét, tehát elősegíti a fogyást

Naponta 1,6 milliárd csésze kávét fogyasztunk világszerte. Természetesen fentieket nagyban befolyásolja kávézási szokásunk, vagyis a fogyasztott napi mennyiség és minőség, de akár az ízesítés és az időzítés is számít. A mértékletesség kulcsfontosságú, hiszen koffeinfüggőség is kialakulhat.

Petri György: Reggeli kávézás (részlet)

Szeretem az őszi hideg szobákat,
ülni kora reggel összehúzott köntösben
a kitárt ablaknál, vagy a tetőn,
párolog a völgy meg a csésze kávé
– ez hűl, amaz melegszik.

(dho)