200 éve született Madách Imre – írás a magyar dráma napja után

//Lehel Endre
Egy színházi darab próbája. fotó: freepik / standret
Ennek a szösszenetnek az egyik aktualitása ez. A másik, hogy fő műve, Az ember tragédiájának ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én tartották, és 1984-ben a Magyar Írók Szövetsége kezdeményezte, hogy ennek évfordulóján, minden év szeptember 21-e legyen a magyar dráma napja.

Az ember tragédiája, irodalomtörténetünk kivételesen fontos fejezete, a magyar drámatörténet egyik csúcsteljesítménye. Talán idézni is tudjuk egy-két szállóigévé vált sorát, hiszen a középiskolában memoriter volt, kötelező olvasmány ma is. Az évek során a tragédia különböző adaptációit ismerhettük meg a legkiválóbb rendezőktől. A teljesség igénye nélkül képeket, felvételeket láthattunk Szinetár Miklós, Ruszt József, Lengyel György, Csiszár Imre, Vidnyánszky Attila, Hudi László, Szikora János, Alföldi Róbert, Kerényi Imre, Jeles András és Paál István műhelyéből. Az ember tragédiája egy olyan összetett alkotás amely, nemhogy kimerítené önmagát, de újabb és újabb kérdéseket és gondolatokat szül.

A magyar dráma napja a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe. Az emléknap célja a magyar színházművészet értékeinek jobb megismertetése, és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozására. Ezen a napon a magyar színházak külön programokat, rendezvényeket, előadásokat szerveznek, hogy ezekkel népszerűsítsék a magyar drámát.

Ezen a napon adják át a „Szép Ernő-jutalmat”, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe által alapított „Az évad legjobb magyar drámája” díjat az előző évad kiemelkedő műveiért.

Ha már a kerek évfordulóknál tartunk és a magyar drámairodalmat említettük, akkor még egy nevet kell, hogy ide idézzek. Fejes Endre kiváló írónk ez év szeptember 15-én lenne 100 éves. Leghíresebb könyvei, A hazudós, Szerelemről bolond éjszakán, Gondolta a fene, A fiú, akinek angyalarca volt. Színpadi darabjai a Rozsdatemető, Mocorgó, Vonó Ignác, Cserepes Margit házassága, vagy a tévéjáték formájában is nagy sikert aratott Jó estét nyár, jó estét szerelem.

(Wikipedia)