Megvan az önkormányzati választás lehetséges időpontja

//Berényi Attila
elovalasztas_freepik_federcap_210824

Képünk illusztráció. forrás: freepik / federcap

Kiderült, mikor tarthatják meg az európai parlamenti választásokat. Ez azért fontos, mert az alaptörvény 11. módosításával úgy határozott a magyar Parlament, hogy 2024-ben egy napon kell megtartani az EP és az önkormányzati választást.

A soron következő európai parlamenti választást a tervek szerint 2024. június 6. és 9. között tartják meg, írja brüsszeli forrásokra hivatkozva a portfolio.hu. Az információ a svéd EU-ügyi miniszter leveléből derült ki. Svédország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Hazánkban egy alaptörvény módosítás úgy rendelkezik, hogy a következő EP választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választást is. Az indoklás szerint ezzel 9-10 milliárd forintot megspórolhat az ország. Mivel Magyarországon választást csak vasárnap lehet tartani, így minden valószínűség szerint a két voksolást, azaz az európai parlamentit és az önkormányzatit 2024. június 9-én kell majd megtartani. Tehát picit több mint egy év múlva kell az urnák elé járulnia a választóknak.

(portfolio.hu)