Érik a magyar eper, egekben az ára

//Berényi Attila
eper_freepik_kwangmoop_230425

kép: freepik / kwangmoor

Szinte luxusgyümölcs számba megy jelenleg a földieper, főleg a hazai gazdák által termesztett. A szakértők szerint jó termés várható, és persze lesz még olcsóbb is.

A Dél-Alföldön már több mint egy hete érik a fólia alatt a szamóca, amit a köznyelvben földieperként ismerünk. Ám hiába, mert az import áru jóval olcsóbb, mint a hazai. A Délmagyar írása szerint míg a külföldről érkező áru jelenleg 1700 forint körüli kilós áron mozog, a hazaiért 4-6 ezer forintot kérnek. A nagybani árak ehhez képest nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbak.

A lap szerint nem azért ilyen nagy az árkülönbség, mert a magyar gazdák nyerészkednének rajta, hanem külföldön más a támogatási rendszer, így még a szállítással is nagyon megéri a magyar boltokban kínálni ezt a gyümölcsöt.

A szamóca fűtött termesztése lassan véget ér, szabadföldön jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon, bár a hideg idő okoz némi késést – közölte az MTI kérdésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A magyar szamóca minősége az idén kifejezetten jó, még az import mellett is nagy a kereslet, olyannyira, hogy egyértelműen keresleti piac alakult ki. A termelési költségek emelkedése ellenére a hazai termelők tartják a minőséget – állapították meg.

(Délmagyar, MTI)