Meghosszabbította a kormány az árstop határidejét

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik/nomadsoul
A kormányülésen született döntésekről tájékoztatta a sajtót a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a kabinet döntése értelmében 2023. június 30-ig hosszabbította meg az élelmiszerárstop hatályát. Ez eredetileg április végén veszítette volna hatályát, de Orbán Viktor miniszterelnök korábban már elmondta, hogy a kormány meg fogja hosszabbítani az intézkedést.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány célja az, hogy az év végéig egyszámjegyűre szorítsák le az inflációt. Álláspontja szerint ezt szolgálja az árstop meghosszabbítása is. A rendelkezés bevezetése óta 6728 üzletet ellenőriztek a hatóságok, hogy betartják-e az erről szóló rendelkezéseket. Ezek a revíziók megmaradnak a továbbiakban is. Az állam online árfigyelő rendszert is létre hoz a Gazdasági Versenyhivatallal együttműködve.

A kormány akciók meghirdetésére is kötelezi a nagy befolyással rendelkező élelmiszerüzleteket, hipermarketeket. Az érintett kereskedelmi egységeknek 20 kategóriába kell csoportosítaniuk a termékeiket. Hetente minden kategóriában minimum egy-egy terméket kell leakciózniuk. Ezt úgy kell megtenniük, hogy az adott termék elmúlt 30 napi átlagáránál 10%-al legyen olcsóbb. Mindez a jelenlegi tervek szerint 2023 július 1-el lép hatályba, de a részletszabályokon még dolgoznak.

(dho)