Szerdától már nem érvényesek a 2022-es autópálya-matricák!

//Tóth Gábor
Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) az MTI-nek küldött közleményében.

Tapasztalataik szerint az új éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra, 2022 január 31-ig körülbelül 1,5 millió darab 2022-es éves – országos és megyei – pályamatricát vásároltak, aminek mintegy 13 százalékát, mintegy 190 ezer darabot a hónap utolsó két napján vettek meg a közlekedők – írják a közleményben.

Ismertették, hogy a 2023-as éves országos és megyei matricákból 2023. január 29-ig kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a 2022-es évesmatrica-mennyiség kevesebb, mint a fele. Ez azt is jelenti, hogy a tavalyi évre vásárolt éves vignetta mennyiség 56 százalékát még nem vették meg a közlekedők – tették hozzá.

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell benyújtani az igénybevételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz, vagy a Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárságához – olvasható a közleményben.

Fontos, hogy a január 31-i határidő csak a nagycsaládosokat érinti, mivel a mozgáskorlátozottak esetében nem szükséges a bejelentést évente megújítani, jogosultságuk a mozgáskorlátozott parkolási igazolvány visszavonásával, illetve a nyilvántartásból történő törléssel szűnik meg – tájékoztatott a NÚSZ.

A szolgáltató autópálya-matrica vásárlásához saját nemzetiutdij.hu oldalát ajánlja, ahol a vignettát kényelmi díj nélkül lehet beszerezni, és a vásárlást igazoló bizonylatot, nyugtázó értesítést sem kell megőrizni a matrica érvényességének lejárta után két évig. A nemrégiben megújult, mobilra optimalizált oldalon az e-matrica könnyen és gyorsan beszerezhető, és a folyamat során kategóriaválasztó is segíti a vásárlót a járműre érvényes díjkategória eldöntésében – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

A D1-es kategória árai:

  • heti (10 napos) matrica: 5.500 forint
  • havi matrica: 8.900 forint
  • éves matrica: 49.190 forint
  • D1 megyei matrica: 5.720 forint

A D2-es kategória árai:

  • heti (10 napos) matrica: 8.000 forint
  • havi matrica: 12.600 forint
  • éves matrica: 69.830 forint
  • D2 megyei: 11.450 forint

A pótdíj mind a D1, mind a D2 kategóriában:

  • 60 napon belüli befizetésnél 18.750 Ft
  • 60 napon túli befizetésnél 74.970 Ft
(MTI, NÚSZ)