A legfontosabb változások 2023 elején

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / val-suprunovich
Jó pár dologban kell új szabályokhoz hozzászoknunk rögtön az új év elején. Összeszedtük mire kell figyelni a következő napokban.

2023 január elsejétől már nem megyék, hanem vármegyék vannak hazánkban. Azaz már mi is Pest vármegyében élünk. A közigazgatási egység élén a főispán áll. Térségünkben e hivatalt Tarnai Richárd tölti be. Ha megnézi az állami honlapot, amely ezeket a szervezetek sorolja fel, ott már az új kifejezésekkel fog találkozni.

Drágultak az autópálya matricák is. A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet az tavalyi 46 850 forintnál. A fentiek értelmében már vármegyei matricának nevezett úthasználati jogosultságért 5720 forintot kérnek el. A 2022-ben vásárolt éves matricák egyébként 2023 január 31-ig még érvényesek maradnak. A további részletes információkat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán érheti el.

A munkaadói és munkavállaló érdekképviseletek, valamint a kormány egyezségének értelmében a 2023. január 1-től, a kötelező legkisebb munkabér 16 százalékkal 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 14 százalékkal 296 400 forintra nőtt. A kormány döntése értelmében a nyugdíjak 15 százalékkal emelkedtek az év elejétől. Az átlagnyugdíjak esetében ez 27 ezer forintos emelést jelent, de sokaknak kell beérniük ennél kevesebbel.

Ami az adózást illeti. A változások értelmében a 25 év alatti fiatalok adómentessége évente maximum 900 ezer forint közteher befizetését engedi el egy-egy érintett fiatal esetében. Ezt az intézkedést egyébként bizonyos feltételekkel kiterjesztik a gyermeket vállaló 30 év alatti nőkre is.

Meghosszabbították az új építésű lakóépületek esetében érvényes, kedvezményes 5 százalékos adókulcs érvényességét 2024 végégig. Ösztönzik az úgynevezett e-nyugta rendszer kiterjesztését. Idén már az átalányadózás attól függetlenül választható, hogy mekkora volt az előző évi bevétel – viszont a tárgyévben tartani kell az előírt bevételi határt.

Iparűzésiadó-kedvezményt kapnak a 25 millió forint éves árbevétel alatt teljesító kisvállalkozások.

Az illetékbélyeg az emlékek sorába kerül. Ugyanis a szabályok szerint illetéket ebben a formában csak 2022 utolsó napjáig lehetett leróni.

Mivel a kormány feloldotta a még a járvány idején bevezetett helyi adó emelési moratóriumot, így ezek a közterhek most emelkedhetnek. Dunaharasztin ennek értelmében az alábbiak szerint alakul a 2023-as helyi adószabályok:

Az építményadó esetében 2000 m2-ig 1.100 forint négyzetméterenként a közteher, amit a cégeknek meg kell fizetniük. 2000 és 3000 m2 között 1.320 forint az adó mértéke, míg e sáv fölött 1700 forint minden négyzetméter után.

A belterületi telkek után fizetendő adó 120 forint négyzetméterenként.

A magánszemélyek kommunális adója is nő. Ez már jó ideje 3.000 és 5.000 forintos évi mértéken állt. Ezt emelték fel egységesen 12.000 forint/év szintre. Az adó megfizetése alól továbbra is mentességet kapnak a 70 évnél idősebb személyek. A közterhet továbbra is két részletben kell megfizetni.

Emelkedtek a városban fizetendő díjak is. A Városi Köztemető által nyújtott szolgáltatások egy részének térítési díja 10-15% közötti mértékben lett több, és nagyjából 10%-kal kérnek el többet a piaci árusoktól az asztalokért, vagy a mozgóboltok helyéért. A piaci parkolási díj nem változik, de az illemhely használata itt 200 forint lesz. A közterület-használat különféle díjai 20%-kal emelkednek. Ugyanennyivel nőnek például a lakbérek és egyéb önkormányzati ingatlanok bérleti díjai.

Többet kérnek majd el a könyvtárban is. A József Attila Művelődési Ház díjai változatlanok maradnak, a Laffert Kúriát kisebb korrekciók érintik. Az anyakönyvi események díjemelésére ezúttal is csúsztatva, 2024. január 1-től kerül sor. De többe kerül már a Sportcsarnok kibérlése is.

Emelkedtek a közétkeztetés térítési díjai is Dunaharasztin. A rendelet szerint 2023. január elsejétől 30%-kal kell már többet fizetni a bölcsődei, óvodai, általános iskolai és középiskolai étkezés esetében és 10 %-kal kerül többe a munkahelyi étkezés.

A 2023. január 1-től érvényes napi étkezési díjak az alábbi táblázat szerint alakulnak.

grafika: dho

Természetesen azok a kedvezmények, amelyeket az azokra eddig jogosultak igénybe vehettek, továbbra is érvényesek maradnak.