Az advent a készülődés és a lakástüzek időszaka

//Berényi Attila
villam_dunaharaszti-haz2_pmki_kmsz_20210809

Tűzoltók Dunaharasztin az Erzsébet úton, 2021.08.08.-án éjjel. fotó: PMKI KMSZ

Az advent a keresztény kultúrkör legismertebb ünnepe, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig tart. Szomorú tény azonban, hogy a leggyakoribb lakástüzek az adventi koszorúkhoz és gyertyákhoz köthetők, áll a katasztrófavédelem közleményében.

A karácsonyi időszak alatt sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket. Ezekben a napokban sem szabad megfeledkezni a leselkedő veszélyre, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról.

Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. Ennek veszélyeire hívja fel a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lakosság figyelmét. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat és a mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka a legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A lakástüzek, illetve az azokból következő tragédiák elkerülhetőek a gyertyák, mécsesek helyének körültekintő megválasztásával.

Tanácsok a gyertyák és a koszorúk használatáról:

  • Az éghető anyagú koszorút mindig helyezze nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek.
  • Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakja, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. Gyertyákat ne használja függöny vagy más éghető anyag közelében.
  • Az égő gyertyát, mécsest ne tegye huzatos helyre, azt ne vigye egyik helyről a másikra. Ügyeljen arra, hogy a kanóc ne legyen túl hosszú. Soha ne engedje teljesen leégni a gyertyát, mécsest és ne hagyjon a kanócot eldőlni.
  • Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartson a közelben megfelelő eszközt. Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsa megfelelő távolságra.
  • Ne engedje, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg. A gyermekeket ne hagyja felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. Mindennemű gyújtóeszközt tartson elzárva, gyermekek által el nem érhető helyen.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkezne valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsön rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött vízgőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedje le egy fedővel és zárja el a tűzhelyet.

Ha mégis tűz keletkezne a lakásban, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtegye a szükséges intézkedéseket: mentse a lakásban tartózkodókat, értesítse a tűzoltóságot, és ha tudja, kezdje meg a tűz oltását! Ehhez használhat nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségét veszélyeztetik, ne kezdjen bele a tűz oltásba, meneküljön az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárja be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, lassabban terjed. Lármázza fel a szomszédokat, és hívja a 112-es segélyhívószámot! Tűzjelzéskor válaszoljon a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyíti és meggyorsítja a tűzoltók munkáját.

(PMKI)