A téli madáretetés 5 alapszabálya

//Berényi Attila
madaretetes-tel_freepik_thespirina_20201201

Képünk illusztráció, forrás: freepik / thespirina

A madáretetés során egyszerre gazdagodhat a madármegfigyelés örömével, valamint segíthet a madaraknak, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Ahhoz azonban, hogy segítsen, és ne okozzon bajt, fontos, hogy néhány egyszerű szabályt betartson.

Ne etesse a madarakat a madáretetési időszakon kívül!

A téli madáretetési időszak nagyjából december elejétől, március második feléig tart. Az etetőre látogató madarakat, az első tartós fagyok beköszöntétől, a fagyok megszűnéséig lássa el élelemmel. Nagyon fontos, hogy a költési időszakban, a fiókák kikelése után ne helyezzen már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat, és ez a pusztulásukat okozza, hívja fel a figyelmet a thinker.hu.

Csak a megfelelő eleséggel etessen!

A legolcsóbb megoldás, ha napraforgómaggal tölti fel a madáretetőt, a legtöbb kistestű madár nagyon kedveli a különböző magvakat. Vásárolhat kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica elegyéből állnak.

Az etetőre látogató madarak szívesen fogyasztják a cinkegolyót is, ebből olyan kiszerelésűt vásároljon, amely nincs egyesével csomagolva, így megelőzheti, hogy az etetési szezon végére, a golyók hálóiból jelentős mennyiségű hulladék keletkezzen.

A golyókat hengeres vagy spirális cinkegolyó tartóban, a fák, bokrok magasabb ágaira lógassa. A rigók és a meggyvágók szeretnek a talajon keresgélni, számukra, almagerezdeket, almacsutkákat is szórhat a földre, az alma egy részét a cserjék ágaira is szúrhatjuk. Persze arra figyeljen, hogy a macskáktól és egyéb ragadozóktól védett legyen a terület.

Mivel tilos kirakni: Kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etesse őket, mert megsavanyodik a begyükben, és ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén alkalmatlanok a madarak ellátására.

Tartsa tisztán az etetőt!

A madáretetés során nem szabad elfeledkezni az etető rendszeres takarításáról sem. A felhalmozódó maghéjak miatt, gyakran úgy tűnik, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ez azonban többnyire nem így van. Ellenőrizze rendszeresen az etetőt, takarítsa ki, és töltse fel újra!

forrás: dunaharaszti online

Ha teheti, alkalmazzon többféle etetőtípust!

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek, míg mások az etetőn táplálkoznak. Többféle etetőtípus létezik, ezek közül a legegyszerűbb a talajetető, mely többnyire a kert, levelektől megtisztított része, ahol a földre szórja a madáreleséget.

Ha a tálcás etető kihelyezése mellett dönt, akkor sem kell jelentős költségekkel számolni, megfelel erre a célra egy sekély faláda, vagy műanyag virágalátét is. Fontos, hogy gondoskodjon a vízelvezetésről, oly módon, hogy néhány mm átmérőjű lyukat fúr az etető aljára.

Az ablak és ablakpárkány etetők jó megoldást jelentenek, azon madárbarátok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel. Fontos, hogy megfelelően rögzítse ezeket az etetőket! Kerttulajdonosként gondolkodhat dúcetető kihelyezésében is, ennek az etető típusnak hatalmas előnye, hogy nagymennyiségű eleséggel is feltölthető.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját maga is elkészítheti. Az interneten számos kreatív megoldást találhat, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is elegendő.

Ne feledkezzen el a madarak itatásáról!

A madarak számára egész évben fontos, hogy tudjanak inni és időnként megmártózni a vízben. Sok esetben a kihelyezett víz nagyobb vonzerőt jelent számukra, mint a madáreleség! Az itatás elkezdése, az etetésnél is egyszerűbb, mivel lényegében semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel.

A madáritatóhoz nincs szükség másra, mint egy leselejtezett kerámia vagy műanyag cserépalátétre, amit langyos vízzel tölt meg. A jég eltávolításán, és az itató újra töltésén kívül más teendő nincs vele. Az itatót olyan helyre tegye, ahol a madarak belátják a környezetüket és a közelben található cserjéken meg tudnak szárítkozni.

(thinker.hu)