Halloween éjszakája

//Tóth Gábor
fotó: freepik / gpointstudio
Az angolszász országokban ma ünneplik a Halloweent, bár már elterjedt az egész világon. Töklámpások, őrült jelmezek, boszorkányság mindez ma.

Sokaknak elsőre az Amerikában népszerű őrület ugrik be a Halloweenről, mikor a gyerekek jelmezbe öltözve kopogtatnak a házak ajtaján kisebb ajándékokért, édességért: „Csokit vagy csalunk”, vagy „Adsz vagy kapsz!” kiáltással. A kicsik ilyenkor általában édességet kapnak, ha nem, akkor csínyt követnek el. A baráti társaságok pedig jelmezes bulit szerveznek. Minél ijesztőbb annál jobb. A tévékben, mozikban pedig a legrémisztőbb horrorfilmeket vetítik.

A Halloween eredete a római időkhöz vezet: a korabeli ”Lemuralia” során ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy elűzzék a halottak szellemeit. A pogány kelta samahin ünnepet, október 31-ét az óév utolsó napjának is tekintették, a szellemeket pedig felvonulással, nagy tűzgyújtásokkal űzték el.

Az ünnephez elválaszthatatlanul hozzátartoznak a faragott töklámpások. Ezekhez egy ír legenda kötődik, amely Jack O’Lantern nevű részeges kovácsról szól. A történet szerint egy nap odament az ördög Jackhez és hívta a pokolba. Bár a férfi sokat ivott, de megvolt a magához való esze. Azt mondta a patásnak, hogy mehetnek, csak előbb az ördög válasszon egy almát a fájáról. Az fel is mászott, erre Jack egy keresztet tett alá, így nem mert lejönni onnan a pokol ura, és a faágon kucorgott. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az megígértette vele, hogy ha leengedi a fáról, cserébe gondoskodik róla, hogy Jack ne kerüljön a pokolba, írja a wikipédia. Az egyezség után el is tűnt az ördög. Azonban, amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt: a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Jack arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából. Ezt Jack egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette, így világított. Azóta is ennek fényénél keresi a megnyugvását.

(dho, wikipédia)