Vasárnap éjfélig még online is kitöltheti a népszámlálás kérdőívét

//Berényi Attila
A legegyszerűbb online letudni a népszavazási kötelezettséget. 2022. október 16-áig ezt még mindenki megteheti online formában. Ezt követően viszont a kérdezőbiztost kell majd beengedni.

Még 2022. október 26. éjfélig lehetőség van a népszámlálás kérdőíveit az interneten kitölteni. Ez a folyamat egy 2-3 fős család esetében mindössze maximum fél órát vesz igénybe. A kitöltéshez szükséges, az ingatlanhoz kötött kódot levélben kapta meg. Ezt kell használni a rendszerbe belépéshez. Két fajta kérdőív van: az egyik az ingatlanra vonatkozik, a másik pedig a benne élőkre. Utóbbiból annyit kell kitölteni, ahányan ott élnek.

Ha valakinek ez nem megy, vagy elfelejti, akkor a határidő lejárta után hivatalos számlálóbiztosok keresik majd fel otthonában, és ők teszik fel, immár személyesen a kérdéseket.

A cenzusról szóló összes információt eléri ide kattintva a KSH által működtetett hivatalos felületen.

Fontos tudni, hogy a népszámláláson kötelező a részvétel. Aki nem teljesíti a kötelező statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét az 200.000 forintig terjedő büntetéssel sújtható.

Ez lesz egyébként az utolsó olyan népszámlálás, amelyben a lakosság aktív közreműködését kérik, a tervek szerint a 10 év múlva esedékes következő cenzuson már a központi nyilvántartásokban rendelkezésre álló adatokat használja majd a KSH.

(KSH)