Szeptember 12-ig kérhetik a szülők gyermeküknek a HPV elleni oltást

//Berényi Attila
kép: freepik / Viktor Prazis
A 2022/2023-as tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok és fiúk arra, hogy ingyenes humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltásban részesüljenek, áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában.

Egy jó ideje a 7. osztályos lányok ingyenesen juthattak hozzá a HVP ellen vakcinához, két éve az ugyanilyen korú fiúk előtt is nyitva a lehetőség. Ők is térítésmentesen vehetik fel a vakcinát.

A HPV elleni védőoltást – a korábbi tanévekhez hasonlóan  – idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első dózist 2022 októberében, a másodikat 2023 áprilisában. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2022. szeptember 12-ig kérheti.

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, továbbá két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

A védőoltási program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ HPV elleni oltásokról szóló részletes tájékoztatóját itt érheti el.

(NNK)