Csúszik a parlagfűszezon

//Tóth Gábor
parlagfu-szezon-vege_pixabay_20200929

Képünk illusztráció, forrás: pixabay

Ha nem lesz jelentősebb eső a folytatásban, akkor augusztus közepén lendül majd be igazán a parlagfű virágzása - jelentette ki Tóth Zoltán, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője.

A Délmagyar írása szerint, ha nem esik az eső, akkor augusztus közepén kell számítani a nagy tömegű parlagfűvirágzásra, ha mégis esne, akkor a növény növekedni fog. A szakember felhívta a figyelmet, hogy még most sem késő irtani a súlyosan allergén növényt.

„A gazdáknak, a földhasználóknak kötelességük a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni a jogszabály szerint. Rendkívül nagy az aszály, ezért a parlagfű virágzása is későbbi időpontra tolódik ki” – közölte Tóth Zoltán, földhivatali főosztályvezető.

A földtulajdonosok dolga védekezni a parlagfű ellen

Az időkép pollenjelentése szerint jelenleg a pázsitfűfélék virágporának jelenléte a levegőben csökkenő, ez alacsony-közepes szinten lehet jelen. A csalánfélék virágpora közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen. Az útifű virágporának mennyisége alacsony-közepes. Néhány allergén gomba pollenkoncentrációja van magas szinten.

(Délmagyar, Időkép)