Pénteken kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Pénteken kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságokon - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) csütörtökön az MTI-vel.

Az ítélkezési szünet augusztus 20-áig tart, és ebben az időszakban a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat.

A polgári eljárásokban – bizonyos kivételektől eltekintve – a megállapított határidőkbe az ítélkezési szünet időszaka nem számít bele. A határidők számításának általános szabályai irányadóak azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, az előzetes bizonyítás esetén, illetve egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban – ismertették.

Büntető ügyekben a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A bíróság az ítélkezési szünet ideje alatt is eljár az előállításos ügyekben, valamint a kényszerintézkedések alkalmazása esetén – tették hozzá.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák az ítélkezési szünet ideje alatt is nyitva tartanak, ahol az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. Az egyes bíróságok ügyfélfogadási rendjéről az adott bíróság honlapján lehet tájékozódni – ismertette az OBH. Térségünk a Szigetszentmiklósi Járásbírósághoz tartozik.

(MTI)