Fokozott ellenőrzés a gyalogátkelőknél

//Tóth Gábor
iskolakezdes-dunaharaszti-hunyadi_fo-ut_kaloczkai-csalad-zebra_dho_20210901

Szülők, gyerekek Dunaharasztin a Fő úton. fotó: dho

Három napon át számíthatnak a közlekedők kiemelt rendőri jelenlétre a zebrák környékén.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) „Zebra terv” néven indította el a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányát. Így most 2022.június 14. és 16. között újra megrendezik az akciót. A balesetmegelőzési ellenőrzés során a rendőrség nagy figyelmet fordít mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére. Ehhez bevetik a testkamerákat, civil járműveket és drónokat is.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, nagyságrendileg 2000 járókelő sérül meg balesetben, de még mindig több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával.

Mindemellett az is figyelemre méltó, hogy ezek a balesetek közel 40 %-a (750-800 baleset) a kijelölt gyalogátkelőhelyen történik, és megközelítőleg 3 %-a halálos kimenetelű, áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.

Az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és annak környezetében lehet számítani, elsősorban olyan helyen, ahol jelentős közúti forgalom van.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, vagy helyszíni bírságot szabhat ki és feljelentést tehet.

De ugyanez vár azokra az autósokra is akik, nem adják meg az elsőbséget a gyalogosnak. Ha egy sofőr piros jelzésen halad át, helyből 50 ezer forintos büntetést szabnak ki rá.

(police.hu)