Jön a spárga szezon!

//Berényi Attila
sparga_freepik_Idealspics_220429

Spárga. fotó: freepik / Idealspics

Bár idehaza nem annyira népszerű ez a zöldségféle, de Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Az itthon termelt mennyiség 95%-a nem is a hazai konyhákban landol. Érdemes megbarátkozni ezzel az egészséges növénnyel!

Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van ennek a fura, száras növénynek, itthon azonban méltánytalanul mellőzzük a konyhánkban, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít, írja a hellovidék. Igaz az is, hogy elég borsos lett az ára.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400–1550 hektárról 5600–6700 tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években. Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart.

A magyar termesztésű spárga jellemzően április második felében jelenik meg a piacokon. Tavaly ilyenkor kilogrammonként elérte 2700–2800 forintos termelői árat, aztán később már olcsóbb volt. A legolcsóbb a spárga ára tavaly májusban volt, 1200-1500 forintos kilónkénti árral.

A múlt szombaton szerkesztőségünk a dunaharaszti piacon 1290 – 1500 forintos csomónkénti árat regisztrált.

Íme egy egyszerű recept, ha kipróbálná a spárgát:

(hellovidék)