Nagyon drága lett a fagyi!

//Tóth Gábor
fagylalt_freepik_beststudio_220419

Fagyipult. fotó: freepik / beststudio

Az elmúlt két év a cukrászdákat is megtépázta, és most újabb problémákkal kell megküzdeniük. ma már elég sokat kell fizetni egyetlen gömb fagyiért is.

A koronavírus okozta gazdasági válság után a  rekordszintű élelmiszerinfláció, a forint gyengélkedése az euróval szemben, a munkaerőhiány, vagy az energiaköltségek növekedése mind-mind hatással lesznek idén a fagyiárakra, áll  a pénzcentrum összefoglalójában.

A lap írásából kiderül, hogy most már átlagosan 450 forintot kell fizetni egy-egy gömb fagylaltért, de a nagyon minőségi termékek ára ennél magasabb.

Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a lapnak elmondta, hogy a jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni. A szakember szerint ez indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Az érdekvédelmi szervezet célja az, hogy elérjék: 5%-os Áfakulcsba kerüljön a termék.

„A tejtermékek ára 50-100%-kal emelkedtek az utóbbi időben és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energia árak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni.”

Mindezeken fölül küzdenek a munkaerőhiánnyal is, ami további gondot és problémát okoz a cukrászdák életében.

(Pénzcentrum)