Április 11. – a magyar költészet napja

//Tóth Gábor
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük.

Az első ilyen ünnepet 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához.

Az ünnepnapon jellemzően irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, szavalóversenyeket rendeznek.

Közös versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából. A videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy szakaszt Turczi István költő felvezetésével, így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a hozzájuk csatlakozó művészekkel.

Megrendezik a Versmaratont is, amelyen hatvanegy költő tizenkét órán át olvassa fel verseit Budapesten, a Márványteremben. Összesen 12 órán át olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent költeményeiket. A helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán.